Jag förstår inte deltidsregeln!
Jag måste få klarhet i det här med 75-dagarsregeln. Jag är i dag heltidsanställd, men riskerar att bli arbetslös och funderar då på att jobba extra. Om jag blir arbetslös, har jag då 300 dagar med ersättning, av vilka 75 kan användas för extrajobb? Vad händer om jag får mycket extra-arbete typ fem till åtta dagar i månaden och passerar 75 dagar? Blir jag då helt utan ersättning och måste uppfylla en ny period för att få a-kassa? Eller kan jag fortsätta med att jobba extra, men utan att få a-kassa de veckor i månaden jag har enstaka jobbdagar? Måste jag ta extrajobb eller kan jag neka till detta om det innebär att jag förlorar mer i inkomst, då jag inte får stämpla upp a-kassan de dagar i veckan jag inte jobbar? Sparar jag dagar när jag jobbar? Till exempel om jag har 300 ersättningsdagar och jobbar 10 dagar, har jag då kvar 290 ersättningsdagar eller har jag fortfarande 300 kvar – bara att de skjutits fram och sparats?
/Mycket villrådig medlem
SVAR: Det stämmer att du vid arbetslöshet får 300 ersättningsdagar och att 75 av dessa kan användas för ersättning när du arbetar deltid. Dessa kallas deltidsdagar eller 75-dagarsregeln. Om du under en vecka både får ersättning från a-kassan och jobbar deltid räknas de dagar du får ersättning som deltidsdagar. De 75 dagarna dras alltså inte från de dagar då du jobbar, utan syftar på ersättningsdagarna du får utöver ditt deltidsarbete den veckan.
När dina 75 deltidsdagar tar slut kan du bara använda de dagar som finns kvar i perioden till ersättning under veckor då du är helt arbetslös. Du måste alltså inte uppfylla en ny period för att få a-kassa, men däremot får du ingen ersättning under de veckor då du arbetar.
Du har rätt att tacka nej till extrajobb när dina deltidsdagar är slut, om du skulle få mer ersättning av att vara helt arbetslös den veckan än om du jobbar. Det stämmer också att du sparar ersättningsdagar när du jobbar. De 300 dagarna minskar bara när du faktiskt får ersättning.