Hur är en film som innehåller lite av alla andra filmer du tidigare sett om andra världskriget? ”Skrivboken” är svaret. De trettonåriga tvillingbröderna har huvudrollen i filmen som baserats på en novell av Agota Kristofs. När andra världskriget eskalerar skickas de båda iväg för att bo med deras hemska mormor. Allt som händer ska nedtecknas i en skrivbok, manar deras far dem innan han åker tillbaka till fronten.

Få filmer om andra världskriget som når ut internationellt skildrar Ungerns perspektiv. Tyvärr är fokus alltför snävt inställt på tvillingarna. Karaktärerna är pinsamt stereotypa och berättandet teatralt – det är inte möjligt för de kompetenta skådespelarna att lysa under så dålig regi. I en av filmens nyckelscener står tvillingarna på gatan med förbundna ögon och öron för att utestänga brinnande kriget ute. Precis så vill jag gång på gång utestänga ”Skrivboken”.