Pernilla Jansson med Josefin, 5 år.

Inne på avdelningen Körsbärsdalen, på Drottningholms förskola, sitter Josefin på golvet och leker med barnskötaren Pernilla Jansson. Hennes tilltänkte lekkamrat Viktor blev blyg och bestämde sig för att smita.

Pernilla Jansson hämtar en Ipad som Josefin kan använda för att utforska bokstäver med.

– Vi jobbar mycket med IT. Men det ska vara utifrån läroplanen. Om vi använder en app så ska de lära sig någonting. Vi frågar oss alltid vad man ska ha appen till innan vi laddar hem den, berättar Pernilla.

Vi går in i rummet bredvid, ett alldeles skimrande rum. Det är en skaparmiljö där det mesta är av glas och det känns nästan trollskt här inne. Det händer nästan aldrig att något går sönder, berättar Pernilla. Barnen lär sig vara försiktiga.

– Vi e Bajen, säger en av småkillarna ute på gården.

Dags för dagens första fotbollsdrabbning. Det går kanske fem minuter innan en stor konflikt rasar mellan de båda lagen. Det slutar med att en av Bajenkillarna faller omkull. Pernilla skyndar fram och försöker lösa och trösta.

Hon har tillbringat sina arbetsdagar här på Drottningholms förskola de senaste åtta åren. Barnskötare har hon varit sen 1988. Att hon hamnade här beror på att hennes egna barn gått på förskolan en gång i tiden.

– Så jag hörde av mig hit och sen fick jag jobbet.

Just barnskötare kan ha extra stor anledning att fundera på ordet yrkesstolthet i tider när yrket är ganska så hotat av kommunernas drömmar om att bara kunna anställa förskollärare.

– Jag är stolt över att vara barnskötare, jag känner inte att jag behöver hålla på och plugga vidare till förskollärare.

Men vore det inte intressant att vara förskollärare?

– Inte för fem öre. Jag har den utmaning jag behöver i mitt barnskötaryrke.

Är det viktigt att känna yrkesstolthet?

– Ja, jag tycker att man ska vara stolt och känna att man gör ett bra jobb.

I vintras var Pernilla och en kollega i London på en IT-mässa och föreläste om hur de använder digitala verktyg på sin förskola.

– Annars när förskolepersonal åker i väg så där så är det oftast förskollärarna som får göra det. Så att få göra nåt sånt gör att man känner sig extra stolt.

ID. Pernilla Jansson

Yrke: Barnskötare.
Ålder: 43 år.
Bor: Ekerö.
Familj: Man och tre barn.
Som mest yrkesstolt: Jämnt.