Misstänkt fusk utreds vidare
Polisutredningen fortsätter. Misstankarna kvarstår om att Kompetensutvecklingsinstutitet, KUI, utfärdat oriktiga betyg till anställda på hemtjänstföretaget Jome Omvårdnad i Södertälje.
KUI ingår i Sveriges största skolkoncern och ägs av Wallenbergssfärens riskkapitalbolag EQT.
KA har tidigare berättat om att 12 anställda på Jome Omvårdnad tagit höga poäng på kort tid och att företagsledningen sedan i höstas är häktad misstänkt för ekonomisk brottslighet. Nu växer utredningen. Två personer vid KUI har anhållits, misstänkta för osant intygande, grovt brott.
– Vi menar att betygen inte bygger på riktiga uppgifter, säger åklagare Karolina Lindekrantz.
Anhållandet var en del av den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiserad brottslighet. De två personerna har nu släppts, men misstankarna är inte avskrivna.
Det är ett av spåren i utredningen om ekonomisk brottslighet i hemtjänstföretaget Jome Omvårdnad. Företaget har anlitat KUI för att de anställda ska få betyg från vård- och omsorgsprogrammet.
Utbildningen på KUI har skett inom Omvårdnadslyftet som är en regeringssatsning för att höja kompetensen i äldreomsorgen. För varje avklarat gymnasiepoäng betalar Socialstyrelsen 50 kronor.
Jome Omvårdnad utbildade minst 42 personer under hösten 2012, 12 av dem tog 1 300 poäng på mindre än ett halvår, enligt en lista som KA tagit del av. Normalt tar det tre terminer att bli färdig undersköterska.
– Jag kan inte säga att alla fått felaktiga betyg. Det här rör misstankar vi har just nu, säger Karolina Lindekrantz.
Södertälje är den kommun i länet – undantaget Stockholm som är mycket större – där absolut flest anställda hos privata företag deltog i Omvårdnadslyftet under 2012. Samtliga hos KUI.
KUI har under de senaste åren bytt ägare flera gånger, senast i somras när dåvarande ägaren John Bauer-koncernen gick i konkurs. Nu ägs företaget av Academedia AB som ingår i Wallenbergs riskkapitalbolag EQT. Academedia är Sveriges största privata skolkoncern där bland annat Pysslingen, Vittra och Plusgymnasiet ingår.
KUI har också anlitats av Södertäljeföretaget Ängla Omsorg, där 25 personer tog höga poäng på kort tid. Även brottsmisstänkta AB Hemtjänst och service i Sverige har anlitat KUI.
– Självklart ska vi titta på de anställda som haft en utbildning hos KUI, sedan tar jag ställning till om det utgör en misstanke, säger åklagare Thomas Hertz som leder den förundersökningen.
Enligt Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog ser KUI nu över sina rutiner, personal har ifråntagits sina befogenheter:
– Det är orimligt att man medan det pågår en sådan här utredning kan sätta nya betyg.
Paula Hammerskog uppger att KUI hjälper polisen i utredningsarbetet:
– Vi är minst lika intresserade av att ta reda på hur det egentligen förhåller sig. Det här är en rättssäkerhetsfråga.
Hon vidhåller KUI:s ståndpunkt att det är möjligt att ta höga poäng på kort tid:
– Många har gått kurserna tidigare hos en annan utbildningsanordnare så deras sammanlagda utbildningstid är mycket längre. Samtidigt som det ifrågasätts så måste det gås igenom oerhört noggrant.