Grattis till stipendiet! Vad innebär det?

– Tack, det känns jättekul och hedrande att jag fått det. Det innebär att jag får en månads vistelse i på Elin Wägners Lilla Björka, där kommer att jag att få sitta i hennes hus och skriva. Det betyder också 15 000 kronor som gör att jag kan skriva i lugn och ro utan att behöva vara orolig för inkomsten.

Vad är det du ska skriva?

– Jag arbetar med en bok om ”Bryggar Anna”, Anna Johansson-Visborg som var en facklig och politisk pionjär under den första delen av 1900-talet. Hon kämpade för arbetande kvinnor och deras familjer, för att de skulle få bättre villkor, sjukvård och folkbildning. Hon trodde på tanken att man blir starkare tillsammans.

Vilken form skriver du i?

– Det blir en reportagebok om henne. Den tar sin utgångspunkt i Visborgs minne, en plats hon byggde upp för att arbetande, lågavlönade kvinnor skulle ha en fin plats att tillbringa somrarna på. Sedan skriver jag mig fram till nutid.

En av dina tidigare böcker kommer nu ut som e-bok, berätta!

– Ja, det är novellsamlingen ”Kaneltimmen” där jag berättar utifrån personalens och de äldres liv inom hemtjänsten. Jag har fått en enorm respons på boken och därför känns det kul att den nu finns som e-bok vilket gör den ännu mer lättillgänglig. Jag tänker mig att alla som sitter och slösurfar på sina telefoner nu ska kunna läsa Kaneltimmen på telefonen istället!