Klockan är snart tio och Marit Tenmann värmer upp tillsammans med Irma Nordseth i mörkret. Ljuset i tennishallen tänds först klockan tio. De kastar bollen till varandra. 92-åriga Eldbjørg Grøttum kommer in och joggar ett halvt varv runt planen innan hon sällar sig till de andra. När 91-åriga Lillemor Berthelsen kommer in stödjandes på en käpp går de andra spelarna fram och kramar om henne. Lillemor var med och startade ”Optimistene” när hon var 50 år.

– Jag visste inte vad volleyboll var. En väninna frågade om jag ville vara med och starta ett lag. Och jag tyckte att det var det morsomste, eller roligaste som ni säger, som jag hade varit med om.

Namnet kom av att de var ett gäng ”äldre” damer som skulle börja spela volleyboll, då måste man vara lite optimistisk, säger Lillemor. Då var de som sagt bara 50.

För två år sedan fick Lillemor göra sig av med sin häst och sluta med både volleyboll och ridning eftersom hennes ben inte längre bär. Numera är hon passiv medlem och följer spelet från sin stol. Med ett stort leende på läpparna. Och med ett lika stort engagemang.

– Dere må spille mer til hverandre! säger hon efter ett set.

De andra håller med om att de haft för lite flyt i dag. Men det sista setet blir de riktigt nöjda med. Kvinnorna skriker, skrattar och applåderar när ”omöjliga” bollar ändå trillar över nätet, och när de lyckas passa bollen tre gånger inom laget innan den kommer över till andra sidan. Att se den lilla, nästan sparvlika Eldbjørg, 92, serva perfekt gång efter gång – gör mig lycklig långt ner i magen. Irma, 68, som är yngst, orkar springa mer än flera av de äldre. Någon blir lite yr, en annan har en utsliten rygg som gör att hon står böjd, men alla är med och spelar. Kvinnorna tycker att volleyboll är en ypperlig sport för äldre: det går bra att spela även om inte alla är så duktiga.

– Bollen tar bort uppmärksamheten från prestationen. Det är lek vet du, lek i vuxen ålder, säger Marit och hennes ögon tindrar när hon pratar om volleyboll vid fikabordet efter träningen.

Att hon kommer att spela i 20 år till tvivlar hon inte alls på. De andra håller med, de tänker spela så länge de kan gå. Eldbjørg har redan bjudit in hela gänget till sin 100-årsfest.

Åldern är bara en siffra. En 50-åring kan vara gammal och en 100-åring kan vara ung, förstår du vad jag menar?

På svenska biografer visas filmen ”Optimisterna” som handlar om laget och deras match mot de svenska ”Krutgubbarna”. I centrum står den då 98-åriga kvinnan Goro. Hon dog strax före sin 100-årsdag. Volleyboll spelade hon ända till slutet.

Marit fick en stroke för åtta år sedan. Hon hade dålig balans och behärskade inte sin kropp, men Optimisterna sa till henne att hon måste komma till volleybollen.

– De plockade upp mig när jag ramlade. Jag visste inte hur jag skulle serva men det gick bättre för varje gång. Det var inte tal om att sitta hemma. Nu är jag helt bra och Optimisterna är en stor del i det.

Många i laget har spelat volleyboll i 30-40 år, och nästan alla har idrottat i hela sina liv. Förutom volleyboll är de fortfarande i gång med aktiviteter som seniordans, gymnastik, promenader, skidåkning och trädgårdsarbete.

– Det blir för lite med bara volleyboll, men det är bra att starta veckan på det här förnuftiga sättet för då får du lust att göra annat också. Nu är jag 85 så det blir bara promenader, cykling och volleyboll, säger Ulla Olssøn som är uppvuxen på landsbygden i Värmland och van sedan barnsben att hålla i gång.

Tidigare har hon åkt mycket skridskor och skidor, men nu är hon mer försiktig på grund av sin höftprotes. Ulla tror att det bästa man kan göra är att vara rörlig så mycket man kan hela livet, att promenera till jobbet och använda sin lediga tid till motion.

Jag sitter i mitten av ett långbord omgiven av 13 kvinnor som alla skulle beskrivas som ”äldre”, även om det ryms en generation mellan äldsta och yngsta. På andra sidan glasväggen syns stora, fräscha pooler fyllda av lockande grönskimrande vatten. Ankerskogen i Hamar är en av Norges största hälsoanläggningar.  
 
Solveig Sætersdal, 87, tycker att det viktigaste med Optimisterna är gemenskapen och att hon blir så glad varje måndag när de spelar. Hon tipsar andra äldre att börja med att promenera i grupp.

– Då får man det sociala också som man behöver när man är äldre.

Marit tillägger att volleyboll ger bra magmuskler, men det beror lika mycket på att de skrattar så mycket som på själva träningen.
– Åldern är bara en siffra. En 50-åring kan vara gammal och en 100-åring kan vara ung, förstår du vad jag menar?

Jag nickar, jag som ofta känner mig gammal i min inte ens 30 år gamla kropp som sitter still alldeles för mycket. I morgon ska jag promenera några av stationerna till jobbet och sedan fortsätta med det. Hela livet, och hoppas att jag blir en optimist.

Därför passar volleyboll äldre

Enligt Optimisterna:

  • Det fungerar bra även om alla inte är så duktiga.
  • Liten risk för skador.
  • Man behöver inte springa mycket.
  • Bollen är lätt så att man slipper få ont.
  • Man slipper kroppskontakt med motståndarna.

Optimisternas kom-igång-tips:

  • Starta en gå-grupp och promenera med andra.
  • Börja med dans eller gymna-stik i grupper som vänder sig till äldre.

Volleyboll för nybörjare:

  • Börja med att kasta bollen till varandra och lek med den. Var inte rädd för bollen!
  • Använd bra skor så du minskar risken att skada dig.
  • Använd handskar om du får ont i handlederna.

Aldrig för sent att börja träna

Det är aldrig för sent att börja träna och få effekter på hälsan. För den som aldrig tränat kan promenader vara en bra början. Minst 30 minuter om dagen rekommenderar Statens folkhälsoinstitut (numera Folkhälsomyndigheten) i en rapport.
Styrketräning har positiva effekter på muskler och välbefinnande även högt upp i åren, men träningen måste anpassas för äldre. Fysisk aktivitet kan ge sänkt blodtryck och bättre sömn samt minska risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes, benskörhet och vissa cancerformer. Att vara aktiv minskar också risken för depression. Bra aktiviteter för äldre är exempelvis trädgårdsarbete, hushållsarbete, cykling och gruppgymnastik.

Aktiva personer lever längre

Personer som börjar träna sent kan förbättra sin hälsa ordentligt. En studie från Uppsala universitet följde personer som började träna i 50-årsåldern. Efter tio år hade de halverat risken att dö i förtid jämfört med dem som inte tränade.
Efter 35 år visade det sig att den grupp som tränade hård-ast hade lägst dödlighet. Och de som motionerade ökade sin livslängd med drygt två år i snitt jämfört med dem som aldrig tränade.