Bland florister, flygmekaniker och frisörer och ett 40-tal andra grenar avgörs i dag SM i vård och omsorg. Man tävlar i flera olika delmoment, bland annat hemsjukvård, akutsjukvård på engelska och ett demensquiz.

När Kommunalarbetaren besöker tävlingen ställs de fem tävlande inför ett för dem okänt moment. Tävlingsledaren Ann Georgsson, ombudsman i Kommunal, läser upp instruktionen:

”Ni finner en till synes livlös person på gatan. Hantera situationen och gör det som krävs. Ni har ingen person att tillgå, ni är helt utlämnade åt er själva.”

De tävlande skiljs åt av pappväggar och gör sedan allt för att väcka liv i patienten, som spelas av en statist.

– Hallå! Hallå! Hör du mig?

De ringer till 112 i sina telefoner och kollar andning och gör hjärt- och lungräddning och mun- mot munmetoden på dockor. Spänningen är hög i mässhall 3 på Noliamässan i Umeå och det är fullsatt i publiken.

När de fem minuterna har gått kommer till slut ambulanssjuksköterskor till platsen och deltävlingen är över. KA får en pratstund med Linda Eriksson. Hon är utmattad efter flera minuters hjärt- och lungräddning.

– Det var ganska jobbigt. Slitsamt.

Men hon är ändå lycklig över att vara här på SM.

– Det är jättekul. Och det har varit väldigt lärorikt. Det svåraste var att ge sjukvård på engelska.

Just den tävlingen finns med eftersom vinnarna går vidare till internationella tävlingar i Yrkes-VM i Brasilien, där tävlingsspråket är engelska. Hur det har gått i de olika delgrenarna får inte de tävlande veta förrän vid den stora prisceremonin i eftermiddag, då vinnarna offentliggörs.

Då får vi också veta vilka som blir svenska mästare i den andra kommunalargrenen: trädgårdsanläggning.

Fakta: Yrkes-SM

Avgörs i ett 40-tal olika grenar. Varav 26 är SM-grenar, övriga är uppvisningsgrenar.

152 personer tävlar i de officiella tävlingsgrenarna.

Vinnarna i vård går direkt till VM i Brasilien i augusti 2015.

De tävlande i vård och omsorg är: Julia Lundin, Vetlanda, Christian Assio, Falköping, Linda Eriksson, Arvika, Emelie Emanuelz,  Sundsvall och Antonia Bolin, Uppsala.

De tävlande i trädgårdsanläggning är:  Amanda Modig och Anton Brönmark, Åkarp; Rickard Hedfors och Rasmus Westlund, Norrköping; Theodor Jalker och Robert Scott, Göteborg; Robert Johansson och Camilla Younghusband, Tvååker