– Jag lutar mer åt Vänsterpartiet. Vi har många medlemmar som går från S till V just för att man där pratar om våra yrkesgrupper och våra arbetsmiljöfrågor, säger Eva Kärrman, ordförande för avdelning Väst.

Ingen av de 11 ordförandena KA har talat med förordar öppet ett samarbete med Miljöpartiet. Majoriteten vill inte spekulera i regeringsfrågan. De tre som uttrycker en åsikt önskar en regering där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ingår.

Det var i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio, den 3 maj som Kommunals ordförande Annelie Nordström gick ut med att hon förespråkade ett regeringssamarbete mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, om det blir maktskifte i höst.

– Om alla kommer in är nog mitt drömscenario trots allt att vi har en blandning av socialdemokrater och miljöpartister, sade hon bland annat i intervjun där hon också kritiserade Vänsterpartiet för att ha blivit ett enfrågeparti som ”snöat in på det här med vinsterna”.

Ingen av de 11 ordföranden kritiserar Annelie Nordströms uttalande men flera uttrycker att de blev förvånade.

– Jag tänkte när hon sade det, undrar varför hon säger så. Men inte mer än så, säger Christel Algback, ordförande i avdelning Skåne, som i övrigt inte har några synpunkter på eventuella samarbetspartner för Socialdemokraterna.

Cecilia Ljungkvist, ordförande för avdelning Sydväst, påpekar att det är medborgarnas sak att rösta fram en regering.

– Jag tycker inte att Kommunal ska utse regeringar. Vi samarbetar med Socialdemokraterna, men vi är inget politiskt parti och vi är inte Socialdemokraterna. Jag vill ha ett maktskifte, men det är medborgarnas sak att rösta fram en regering.  

Annelie Nordström har i efterhand påpekat att hon uttryckte en personlig åsikt.

Hos fackliga företrädare finns fortfarande en skepsis mot Miljöpartiet.

– Om jag ser till den lokala politiken i Norrland så är det många miljöpartister lokalt som röstar med de borgerliga, säger Marita Mähler, ordförande för Kommunal Mellersta Norrland.
Vi har sökt alla 13 avdelningsordföranden. Två av dem lyckades vi inte få tag i.