Knappt hade denna nyhet, som antyder att det kan behövas större skattefinansiering av vården framöver, tonat bort på tv-rutan, förrän den offentliga sektorns gökunge dyker upp. Jag talar om försvaret.

Alliansens fyra partiledare dundrar nämligen fram på DN Debatt och vill ha 10 nya JAS-plan, två nya u-båtar, nytt luftvärn och fler övningar. Det ska kosta 5,5 miljarder per år de kommande tio åren.

Trots att regeringens retorik är att man är ”ekonomiskt ansvarfull” och att alla utgifter ska finansieras ”krona för krona”, är notan bara finansierad i fyra år. De verkligt dyra materielbeställningarna kommer senare och är inte finansierade. Dagarna efter utspelet kastar den moderata försvarsministern in kryssningsmissiler till JAS, kostnad okänd.

Detta innebär att nya glädjekalkyler om försvaret läggs till de gamla, i ett gigantiskt finansiellt moras.

Där drev de borgerliga 2009 med tre rösters övervikt igenom att värnpliktsförsvaret ska ersättas med en yrkesarmé. Reformen var underfinansierad från början med ett par miljarder. Och det kommer att bli dyrare, eftersom 20 procent av yrkessoldaterna varje år hoppar av, bland annat för att det är för dåligt betalt.

Riksrevisionen slog nyligen fast att det också fattas 30-50 miljarder för inköp av materiel under de kommande tio åren. Det ska jämföras med att hela försvaret i dag kostar 50 miljarder. Hade försvaret varit ett aktiebolag hade det för länge sedan försatts i konkurs.

Samtidigt som utbildningsminister Jan Björklund upprepar sitt teatrala krav att Gotland måste försvaras råder en akut överbeläggning på Visby lasarett. En längre tid har personalen jobbat övertid, operationer ställts in och extrapersonal har fått tas in.

Så den naturliga frågan är: ska vi ha mer personal inom vården eller nya JAS-plan? Och om nya JAS-plan är ofrånkomliga, hur ska det då gå med vården?

Det lutar åt att politikerna måste uttala valrörelsens förbjudna ord: Skattehöjningar.

Ja

… till anställda som vill protestera mot Jimmie Åkessons arbetsplatsbesök.

Nej

… till regeringens tandlösa politik för funktionshindrades rättigheter.