Om du ska läsa en bok i vår så läs ”Jag heter inte Miriam”. Det är en viktig bok, eftersom den berättar om det dubbla utanförskapet som en romsk flicka upplever under andra väldskriget. Hennes klänning slits sönder under en tågtransport till ett koncentrationsläger. Hon tar då på sig en död judisk flickas klänning för att hon vet att en sönderriven klänning straffas med döden.

Majgull Axelsson viker inte för det svåra, som flickans lillebrors fasansfulla öde. Det som stannar kvar mest efter att jag läst boken är ändå det dubbla utanförskapet som flickan utsätts för. Hon kan aldrig berätta vem hon är, inte ens när hon gifter sig och bosätter sig i Sverige efter kriget. Hon kan helt enkelt inte vara sig själv helt och fullt för att fördomarna mot romer är så stora att det är bättre att leva i en livslögn.

Upplevelserna känns skrämmande aktuella i dag med en ökad främlingsfientlighet i hela Europa och diskussionerna om romska tiggare på gatorna. Boke när också är obehaglig eftersom den tvingar läsaren att fundera över sina egna fördomar. Läs den!