I Ekots lördagsintervju 3/5 2014  så uttryckte Kommunals ordförande Annelie Nordström sitt stöd för en regering med S+MP. ”Om alla kommer in är nog mitt drömscenario trots allt att vi har en blandning av socialdemokrater och miljöpartister”, säger hon.

Det är inte så ofta MP kommer upp på fackligt aktivas önskelistor.  Enligt SCB:s undersökning i november, så skulle inte kommunalarna ens rösta in Miljöpartiet i riksdagen. Ofta har det varit ett parti som hellre kompromissat än stått på arbetares sida. Under den senaste mandatperioden är det uppgörelsen med Alliansen om migrationsanställningar som ställt till oreda för fackföreningsrörelsen. En stark a-kassa är inte heller något som partiet går till val på.

Enligt SCB:s undersökning från november som Kommunalarbetaren tidigare skrivit om, så är Vänsterpartiet det populäraste partiet efter S bland Kommunals medlemmar, med 10,9 % (se länk till KA:s artikel intill). Regeringen med S+MP är alltså ordförande Nordströms personliga åsikt. Inget som är förankrat i kongress, styrelse eller bland medlemmar.

Nordströms motstånd mot Vänsterpartiet verkar bestå av två saker. Dels så är det motståndet mot vinster i välfärden. Hon tycker att V har blivit ”ett enfrågeparti, att de har snöat in på det här med vinsterna”. Tidigare så har partiet av andra kritiserats för att gå till val med alltför många olika frågor. Därför valdes det att satsa på en valfråga med brett stöd. En stor majoritet av befolkningen, 70-90 % i olika undersökningar, vill att skattepengarna ska gå till verksamheten. Istället för vinster och aktieutdelningar. Beslut om non-profit togs också på både LO:s och Kommunals senaste kongress. Liksom på Miljöpartiets. Så om Nordström tvekar över frågan om vinster i välfärden, så bör det även vara en rädsla för att ta in MP i en regering.

För det andra så tycker inte att Annelie Nordström att Vänsterpartiet har levererat tillräckligt i de kommuner som de har styrt i. Nu är det ju i väldigt många kommuner och landsting som det saknas resurser till välfärden. Både röda och blå. Men i den kommun som V är störst, Fagersta, har det varit en positiv utveckling. Med en egen majoritet så har anställningarna och heltiderna ökat, samtidigt som tillväxten är bäst i länet. Dessutom så har Sveriges kommuner och landsting utsett Fagersta till Sveriges mest välskötta kommun.

I riksdagen så har Vänsterpartiet drivit frågorna om rätt till heltid, och reglering av visstidsanställningar. Kommunalarbetarens kartläggning visar också att V är bäst på att driva LO:s frågor inför valet. (se länk)

I lördagsintervjun berättade också Annelie Nordström att hon önskar sig fler motioner till Kommunals kongress om kortare arbetstid. Eftersom många medlemmar har en väldigt tuff arbetsmiljö, fysiskt och psykiskt. Nu uppfattade jag inte riktigt om det skulle vara förkortad arbetstid genom lagstiftning eller genom avtal. Men jag delar hennes besvikelse att kongressen senast röstade ner alla motioner om arbetstidsförkortning. Jag hade själv skickat in en av dem. Och jag hoppas att Nordström kommer att arbeta med den frågan till nästa kongress.

Under tiden önskar jag mig en röd regering. En regering som arbetar för jämställdhet, bra arbetsmiljö, ordentlig bemanning och resurser till välfärden, ett mänskligt samhälle, heltider och minskad arbetslöshet. Jag gör ingen önskelista med partier och procent. Jag vill bara ha ett rättvist samhälle.

Johan Engman,
kock, Stockholm, medlem i Kommunal och Kommunalvänstern