– Jag levererar nåt bättre än en lag. Jag levererar ett kollektivavtal. Vinner Socialdemokraterna valet i höst, också i våra kommuner och landsting och vi får majoritet i SKL, då kommer vi att sätta oss på arbetsgivarsidan. Där kommer vi rikta oss till Kommunal och säga: vi vill teckna ett nationellt kollektivavtal där heltid blir norm, sade Stefan Löfven i Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio den 10 maj.

Kommunal välkomnar förslaget, även om ordförande Annelie Nordström, luttrat i ett pressmeddelande konstaterar:

– Vi är inte där än, löften har vi hört förr. Nu applåderar vi bara handling.

När Kommunalarbetaren senaste gjorde en större undersökning om rätt till heltid, 2011 (nr 15,16,17/2011) hade ungefär hälften av de S-styrda kommunerna då infört rätt till heltid. Bland de alliansstyrda kommunerna var det ungefär en tredjedel som hade infört det.

Dessa siffror kan ha förändrats på senare år.

Till skillnad från i tidigare förslag som har rört lagstiftning, riskerar en del av Kommunals medlemmar att bli utan rätten, i fall Löfvens förslag skulle bli verklighet. Socialdemokraterna vill att krav om rätt till heltid ska ställas vid offentlig upphandling, men det är inte samma garanti som ett kollektivavtal kan ge.

S-löften om rätt till heltid

2001 lovade den dåvarande biträdande näringsministern Mona Sahlin lagstiftning om rätt till heltid.
Inför valet 2002 upprepade Sahlin samma löfte.
2003 tog arbetslivsminister Hans Karlsson över löftet från Sahlin och tillsatte en utredning.
Utredningen lades i en byrålåda men inför valet 2006 återkom löftet i S valmanifest.
De röd-gröna lovade sedan inför valet 2010 samma sak, om de fick makten. De fick de inte.
2012 lovar partisekreterare Carin Jämtin att kommuner och landsting med S-styre ska införa rätt till heltid senast 2013/2014.
2014 Stefan Löfven lovar i en radiointervju att om S får majoriteten i kommuner och landsting kommer Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vilja förhandla om rätt till heltid med Kommunal.