Sedan i höstas måste alla arbetslösa fylla i en aktivitetsrapport varje månad för att få rätt till a-kassa. Den som inte lämnar in sin rapport eller kommer på inplanerade besök på Arbetsförmedlingen straffas. Sanktionerna trappas upp för varje förseelse, det börjar med en varning och slutar med avstängning.

Det femte och sista steget i sanktionstrappan är total avstängning från a-kassan. Och det är alltså till det trappsteget som 37 medlemmar i Kommunals a-kassa nu nått.

– Avstängningarna är tillfälliga eftersom de först ska få en möjlighet att förklara varför de inte följt reglerna. Det kanske blir en tredjedel som hamnar där till sist eftersom det alltid finns människor som har godtagbara skäl, säger Helena Wågberg, föreståndare för Kommunals a-kassa.

När systemet skulle införas sa man från Arbetsförmedlingen att man hoppades att det nya systemet med flera trappsteg skulle fungera som en väckarklocka.

– Men det ser ju tyvärr inte riktigt ut så. Även om det är få som blivit avstängda utifrån den mängden rapporter från Arbetsförmedlingen som vi fått, är det naturligtvis tråkigt att någon ska behöva hamna i den situationen, säger Helena Wågberg.

Sanktionstrappan

(sen med aktivitetsrapporten, söker inte anvisat arbete, kommer inte på inplanerade möten, söker inte arbete aktivt)
Första gången: Varning.
Andra gången: Avstängd från rätten till ersättning 1 dag.
Tredje gången: Avstängd från rätten till ersättning 5 dagar.
Fjärde gången: Avstängd från rätten till ersättning 10 dagar.
Femte gången: Rätten till ersättning är förlorad tills ett nytt arbetsvillkor är uppfyllt.