Under supervalåret mobiliserar hela arbetarrörelsen för att rösta bort den sittande regeringen. Men nazisterna väntar inte på valresultat. Det blev vi plågsamt påminda om i fredags i de fasansfulla nyheterna från Odessa i västra Ukraina. Staden har varit relativt skonad från det krigs- och inbördeskrigsliknande tillstånd som råder i de östra regionerna. Detta ändrades på fredagen den andra maj, då ditresta nazister från hela landet samlades på Grekiska torget.

Flera angrepp genomfördes av nazisterna, vilket kulminerade i det nu ökända terrorattentatet mot Fackföreningarnas Hus. I mordbranden mördades minst 42 aktivister som brändes, kvävdes, sköts eller klubbades ihjäl på flykt. Hundratals fler skadades.

Första maj, Jönköping, Sverige. Beväpnade nazister marscherar genom Jönköping med polistillstånd och 450 poliser i poliseskort. De blir överösta med burop, färgbomber och hästskit vid varje gathörn. Polisen låter dock nazisterna fortsätta sin marsch trots flera våldsamma utfall mot Jönköpingsborna som vågat sig ut i tusental för att protestera mot nazismen.

Nazism är inte en åsiktsyttring som alla andra. Just denna ism är ett paramilitärt krig mot alla arbetarorganisationer. Vi vet vad de är ute efter sedan Kärrtorp i december, mordet på den fackliga aktivisten Björn Söderberg 1999, Breivik i Oslo och på Utöya och dussintals andra mord i modern tid. Vi som arbetare måste försvara oss genom manifestationer, demonstrationer och solidaritetshälsningar och genom att aldrig släppa ett torg, en gata, en arbetsplats åt nazisterna.

Ett avgrundsvrål går nu genom världens alla arbetarorganisationer i fasa för det inträffade i Odessa och tusentals organisationer över hela klotet skickar sina sympatier och solidaritetshälsningar till Borotba och de andra drabbade arbetarorganisationerna.

Kommunal och LO borde stå i täten för den antirasistiska kampen som splittrar vår enighet mot arbetsgivarna. Men också i täten för de demonstrationer som siktar på att hindra nazisterna att samlas och hålla sina marscher – som varenda en är en förberedelse för att med terror krossa fackföreningsrörelsen och socialismen.

Bilbo Göransson,
antirasist, barnskötare, fackligt aktiv i Kommunal och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna