De punkter som LO:s kvinnoförbund kämpar för att få med handlar om rätten till heltid, att slopa allmänna visstidsanställningar och få bort de delade turerna.

Vad betyder det att de punkterna saknas när LO och S kommer överens?

– Jag tycker att det är ganska typiskt för sättet man tänker på. Man tänker inte på tjänstesektorn – utan man tänker på industrin. Trots att tjänstesektorn är större idag har man ingen klar politik för den, säger Lars-Anders Häggström.

Spelar det in att både LO:s och Socialdemokraternas ordförande är gamla IF Metallare?

– Jag tror att det påverkar. Man har sina utgångspunkter i sin egen erfarenhet. Det är inte underligt att det är så, jag har ju min erfarenhet från tjänstesektorn.

Får ni gehör för era krav?

– Jag har förhoppningen om att vi ska få gehör för dem. Det är inga ohemula frågor. För oss är det absolut viktigaste att de allmänna visstidsanställningarna måste bort med lagstiftning. Socialdemokraterna vill hindra stapling av visstiderna, och det låter bra men det fungerar inte. Det är inte tillräckligt.

Varför kom inte de här tre punkterna med från början?

– Jag kan inte svara på det. Tiopunktsprogrammet presenterades på styrelsen av LO:s ledning. Programmet är ju bra, men det fattas punkter även om det finns bitar i det som naturligtvis är bra även för oss. Vi har inget emot att man får ordning och reda på byggarbetsplatserna. Det handlar om att man har glömt bort kvinnornas villkor.

Kommunals ordförande Annelie Nordström hänvisar till de tre kraven och vill inte kommentera frågan ytterligare. Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia vill inte heller ge någon kommentar i frågan.

Det var i slutet av november förra året som Stefan Löfven (S) och LO:s Karl-Petter Thorwaldsson presenterade tiopunktsprogrammet om ordning och reda på svensk arbetsmarknad.