Dessutom ökar antalet visstidsanställda för femte året i rad visar en ny rapport från Kommunal. De som saknar fast jobb oroar sig också i högre utsträckning för att bli arbetslösa än de med trygga anställningar.

Det är mycket dystra siffror som det är hög tid att göra något åt. För utan ett jobb blir det svårt att skaffa bostad. Många unga fortsätter därför att bo hemma hos sina föräldrar för att det är svårt för dem att hitta ett eget boende. Utan jobb och egen lägenhet skjuts även familjebildningen på framtiden. Självklart blir det svårt för att inte säga omöjligt för den som varken har jobb eller eget boende att ens tänka på att skaffa barn.

Den höga arbetslösheten är därför ett ännu större problem än vid första anblicken. Den är ett samhällsproblem som berör oss alla.

Regeringen har tidigare förklarat den höga andelen arbetslösa bland unga människor med att många som går en utbildning återfinns där. Det är förvisso sant, men om anledningen till att så många studerar är att det helt enkelt inte finns ett enda jobb i sikte, får siffrorna en annan dimension.

Nu krävs förändring av ansvariga politiker och frågan om fler jobb till unga torde bli en av de viktigaste i valrörelsen. Jobben inom vård, skola och omsorg måste dessutom bli mer attraktiva för denna grupp.

En undersökning som fackförbundet Vision har gjort visar att endast var tionde ung person kan tänka sig att jobba inom offentlig sektor. Än mer nedslående är att endast 4 procent av de tillfrågade tror att de kan få en bra lön. För att locka fler unga till jobb inom offentlig sektor är det därför viktigt att satsa på högre löner för dessa viktiga jobb.

Efter valet i september lär fler jobb åt unga bli en av de viktigaste åtgärderna att ta tag i för den regering som får folkets förtroende. Fler unga i arbete inom offentlig sektor är en av nycklarna till lägre arbetslöshet. Fram till valet återstår att se hur sittande regering tänker angripa denna fråga. Nu står det klart att de åtgärder regeringen Reinfeldt hittills vidtagit varit allt annat än tillräckliga.

Tre enkla förslag till åtgärder är:

  • Fler jobb inom offentlig sektor
  • Fler hyresrätter
  • Fler fasta anställningar