Majoriten av de hemtjänstanställda är arbetslösa.

– En del som ringer oss är riktigt arga. De har fått låna pengar av släktningar som vill ha dem tillbaka nu, säger Raili Kurkisou på Kommunal i Södertälje.

De flesta har fått vänta länge på a-kasseersättning eftersom det har varit svårt att få arbetsgivarintyg när företagsledningen är häktad. Många hörde av sig till Kommunal redan före jul eftersom de hade ont om pengar och inte fått oktoberlönen, halva novemberlönen och semesterersättning. För den som är heltidsanställd innebär det cirka 30 000 kronor, enligt Kommunal.

KA har tidigare berättat om att anledningen till att lönerna dröjt är att Jome Omvårdnad i själva verket är tre bolag. Ett handelsbolag som ägs av två aktiebolag. Handelsbolaget är försatt i konkurs. Enligt företagets vd Silva Gunduz, som är häktad misstänkt för ekonomisk brottslighet, är de som arbetade med hemtjänst anställda i ett av aktiebolagen.

Bo Lindeberg som handlägger konkursen instämmer.

– Har man varit anställd i aktiebolaget kan man inte få lönegaranti i handelsbolaget. Det blir fel, säger Bo Lindeberg, Advokatfirman Glimstedt.

Den statliga lönegarantin kan betala de anställdas löneskulder vid en konkurs.

Kommunal anser dock att de som arbetat med hemtjänst är anställda i handelsbolaget. Därför väntar facket nu på att konkursförvaltaren formellt ska avslå lönefordringar. Då kan Kommunal överklaga till tingsrätten.

Fackförbundet Vision överväger däremot att begära att Jome Omvårdnad AB försätts i konkurs. Skälet är även där löneskulder.

När det gäller Jome har de närmare 40 anställda som arbetade med personlig assistans fått sina löneskulder på sammanlagt nästan 800 000 kronor täckta av den statliga lönegarantin. I det fallet har det inte varit några oklarheter om var de är anställda. Men enligt Kommunal har företaget inte betalat in skatt för alla anställda.

KA har även berättat om AB Hemtjänst och Service i Sverige där sju anställda förlorat sina jobb och inte fått ut sina löner efter en polisrazzia. Även den företagsledningen är häktad och nyligen häktades ytterligaren en person misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Konkursen för det företaget är nu avslutad. Även där har de anställda fått vänta på att få ut sina löner på sammanlagt 200 000 kronor. Skälet var att konkursförvaltaren ville försäkra sig om att det inte handlade om lönegarantibedrägeri.

– Det vart lite fördröjning, för konkursförvaltaren skickade förslaget till lönegaranti på remiss till åklagaren för att se om någon var intressant i utredningen. Det var inte det, så alla fick, säger Kommunals ombudsman Pär Bergström.