Det var en blåsig men stundtals solig kväll när fackligt aktiva, åhörare, nyfikna och sympatisörer samlades på Ragnar Östbergs torg för att manifestera för en bättre hemtjänst. Vid mikrofonen stod Kommunals representanter, kommunpolitiker och åhörare som ville rapportera från verkligheten.

– Jag jobbade inom hemtjänsten för många år sen. Då kunde vi ha så mycket som två timmar på oss hos de boende. Vi hann med människovård. I dag finns ingen tid, berättade pensionären Anna Åhman som var en av dem som gick upp från publiken.

Kommunals Stockholmssektioner arrangerade manifestationen. De tolv kraven som presenterades i flygbladet, och som vidarebefordrats till de sittande politikerna, antogs på ett möte för hemtjänstpersonal i Stockholm den 10 april. Bland kraven finns bland annat höjd budget, att kommunen tar ansvar för kollektivavtal för alla utförare av hemtjänst och en garanti för att gps i telefonerna inte ska användas till övervakning.

– Vi har begärt att de politiskt valda ledarmötena ska svara skriftligt eller muntligt i den här mikrofonen, sa Lena Ericson Höijer som är studieorganisatör för Kommunal avdelning Stockholm.

Den borgerliga majoriteten närvarade inte på manifestationen utan gav skriftliga svar. Representanter från Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna fanns dock på plats.

– Jag håller med Kommunal om att ett stort problem med LOV är att gps-system som ParaGå medföljer. För att klara sig i konkurreransen med småföretag måste man pressa sig, sa Torun Boucher som sitter i Vänsterpartiets äldrenämnd.

I publiken fanns Lina Othberg, undersköterska för Aleris.

– Det är jätteviktigt att facket gör sådant här så man inser att man inte är ensam om att vilja ha en förändring. Men Kommunal borde bli bättre på att bjuda in och peppa folk till att komma hit. Det fanns i princip ingen information om den här manifestationen på internet, säger hon.