SVT Västnytt avslöjar idag att Care Together, tidigare Jakobsdals Vård & Omsorg AB, haft stora brister i sin hemtjänstverksamhet. Uteblivna besök som varit förödande för de äldre som inte fått den medicin, vård eller omsorg som de har rätt till. KA skrev i början av april om hur Lerums kommun sagt upp avtalet med Care Together på grund av bristande utförande och omdöme. Till exempel har företaget missat att de fått en ny brukare, som därför varit utan hjälp i 14 dagar. Man har betalat ut fel lön eller ingen lön alls till de anställda och skickat ensam personal till en gamling som egentligen kräver dubbelbemanning.

För alla inblandade är detta naturligtvis en katastrof. För de anhöriga som oroligt måste dubbelkolla och ta ledigt för att själva vårda sina gamla. För personalen, som när de väl är på plats efter att ha stressat runt, måste utföra ett arbete som egentligen kräver två. För den äldre som inte får den vård hen har rätt till och därför, om det vill sig riktigt illa, drabbas även fysiskt.

Det är uppenbart att hemtjänstföretagen inte klarar av att upprätthålla kvalitetskraven på grund av sin girighet. Det är skamligt. Så sent som idag avslöjar KA att Violas Hemservice, det största hemtjänstföretaget i Järfälla utanför Stockholm, går i konkurs. Resultatet är 60 personer som riskerar att bli utan sitt jobb, en känsla av ovisshet för många av de anhöriga och gamlingar som står utan hjälp. Även de som förespråkar vinster i välfärden, måste få en klump i magen av historier som denna.

Det är sorgligt att det är hit vi kommit, att det är hit girigheten tagit oss. Att allt färre av oss som vill jobba i vården. Att rädslan över att blir äldre växer ­– i alla fall om girigheten ska vara en del av framtiden.  Men det är inte vårt fel och det är inte sorgen som äter upp oss. Det är ilskan. Ilskan över ett system som gör oss alla till förlorare.

Det här är inte värdigt. Det måste få ett stopp.

Fotnot: Läs också Torun Carrfors på Politism.se – Du är en av dem som inte kommer ha råd.

Om författaren

Anna Herdy går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarredaktion. Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren. Anna Herdy är vänsterpartist, utbildad lärare och arbetar som ombudsman för Vänsterpartiet i Stockholms län.