I veckan bjöd undersköterskor från facebokgruppen ”Vi som är äldrevården i Karlskrona” in kommunens politiker till ett möte för att diskutera vad de vill göra efter valet i höst. Tänker de öka budgeten? Vad gör de för att förändra de anställdas scheman? Hur tänker de minska de delade turerna?

– Vi hade en jättebra dialog även om vi inte fick några konkreta svar. Nu ger vi dem några veckor sedan hoppas vi att de återkommer, annars gör vi det, säger Selma Matthiasdottir som är undersköterska på ett äldreboende i kommunen.

Facebookgruppen startades för två år sedan och fick sitt riktiga uppsving i samband med att kommunen lade ett sparpaket. I dag har den slutna gruppen 646 medlemmar.

Medlemmarna har bland annat tagit fram 18 krav för bättre arbetsvillkor som de lämnade över till politikerna i höstas (se artikel i länk intill).

Därefter har Selma Matthiasdottir varit på flera möten i äldreomsorgsnämnden för att kontrollera vad som händer.

– Det är då man kan märka om de har lyssnat på oss, och det är faktiskt så att vi kan märka att de har tagit till sig det vi har tagit upp.

Eftersom det är valår i år har gruppen diskuterat vilka krav och frågor som bör ställas till politikerna i kommunen. Villkoren för visstidsanställda och förändrade scheman och delade turer är några av frågorna som de tar upp.

– Det är Lisa Bengtsson och jag som startade gruppen som styr och drar igång, men sedan frågar vi gruppen: ska vi bjuda in politikerna? Vilka frågor tycker ni är viktiga? Vi får en otrolig stöttning genom gruppen och våra egon mår ordentligt bra, säger Selma Matthiasdottir.

När gruppen startade var tanken att de kunde dela information om vad som hände i kommunen. I dag står ”Vi som är äldrevården i Karlskrona” för kraft och krav på förändring.

– Att vi lyckats påverka som vi gör – det är helt fantastiskt! Politikerna har förstått att de här undersköterskorna inte ger upp förrän situationen blir annorlunda. De har förstått att de måste prata direkt med gräsrötterna. Och nu när det är valår kan vi få extra stor makt. Vi vill kunna rekommendera de här jobben för våra barn då måste vi få schysta och mänskliga villkor.