I framtiden är människorna indelade i falanger efter sina egenskaper. De ärliga sköter domstolsväsendet, de tappra är poliser och så vidare. Men ett fåtal har flera egenskaper och passar därför inte in i systemet. De kallas ”divergenta” och anses utgöra ett hot mot samhället.

16-åriga Tris är en av dessa. Hon försöker passa in, men när hon inte lyckas drivs hon att ta strid: För sig själv, sin familj och ytterst för människans frihet.

Att inte passa in och inte kunna eller vilja göra det som förväntas är ett vanligt tema i filmer som vänder sig till tonåringar. Men den film man mest jämför med är förstås jättesuccén The Hunger Games: Båda filmerna är dystopiska framtidssagor där en modig tjej tar upp kampen för mot förtrycket. De är också lika på det sättet att de baserar sig på boktrilogier.

Trots att Divergent är lika lång som The Hunger Games hinner man inte alls lära känna och förstå människorna på samma sätt. Kanske offras för mycket tid på slagsmålsscener? Det kanske fungerar för dem som läst boken och redan lärt känna karaktärerna.

Men ändå: Divergent har en av filmhistoriens coolaste mor-dotter-scener! Tyvärr kan jag inte beskriva den utan att avslöja för mycket.