– Den tanten kommer alla mina kollegor att förstå vem det är, säger Moa Anderson om en av sina skulpturer

Men tanterna liknar inga verkliga tanter till utseendet, det är situationer som känns igen, berättar Moa. När hon i 20-årsåldern började jobba i hemtjänsten fascinerades hon av tanterna. Hon såg inte det där tragiska som äldreomsorgen ofta beskrivs som, hon såg starka tanter som levde på sina egna villkor. För ett par år sedan började hon skapa tanter i keramik. I vår tar hon examen från Konstfack i Stockholm, där tanterna är hennes examensprojekt.

– Jag ville inte gå på en tjusig konstskola utan att göra något viktigt. När jag jobbade i hemtjänsten kändes det som att jag gjorde nytta och jag ville få in det i detta. Jag ville göra en hyllning till tanterna.

Innan hon satte igång diskuterade hon saken med sina kollegor.

– Det var en balansgång att avbilda en naken tant på ett sjyst sätt, inte utelämnande.

Vi går fram till en skulptur, en kvinna i shorts och bh. Hon håller en ölburk i handen och på armen sitter en Harley Davidson-tatuering. Moa har gjort research för att få rätt attribut till sina tanter, till exempel valet av tatuering. Hon har tänkt sig in i vilken dialekt de har, hur de rör sig. ”Rosmari Svensson, undersköterska” heter skulpturen.

– Jag vill väldigt gärna att de ska vara individer, ofta beskrivs tanter som ett kollektiv. Genom att ge dem för och -efternamn och yrkestitel så börjar man fantisera om vilka de är. 

– Rosmari är nog på Sweden Rock eller något. Hon är den jag kan identifiera mig mest med.

Med skulpturerna vill Moa visa att det finns många sätt att vara tant på. Tanterna har olika uttryck, yrken, kroppar och etnicitet.

– Jag vill bort från mallen där en tant förväntas baka bullar och täcka sina armar. De här tanterna finns ju men de syns så sällan. Men det är på väg att ändras, i bloggar och annat tycker jag att man kan se att tanternas revolution är på väg.

Helst vill Moa att hennes tanter ska synas på offentliga platser. Stockholms stad har köpt en tant med cigarett i handen som ska placeras i äldreomsorgen.

– Då har hon hamnat rätt.

– Målet är att byta ut Poseidon (på Götaplatsen i Göteborg, reds anm) mot en tant som lyfter upp brösten.

Här kan du se Moas tanter

På Edsviks konsthall, Sollentuna, i utställningen Tanter i tiden där även Susanna Arwin ställer ut sina tanter. Pågår till 4 maj.
Konstfacks examensutställning i Stockholm 15–25 maj.
Lassagårdens keramik i Skövde, öppet i sommar.
I Tidaholm, Ekebergs gård, 26–28 september.

Moas tips på bra tantkultur