”2 cl ägglikör i anus”. Det var manusförfattaren Cilla Jackerts första namnförslag på tv-serien.

– Jag hade läst någonstans att det var bästa sättet att bli full, berättar hon i den nyss utgivna boken ”S.p.u.n.g – 10 år senare”.

Och vilken gymnasieklass hade inte svarat ett jublande ”Ja!” på det förslaget? Titeln byttes visserligen ut, men den första tanken säger rätt mycket om tv-seriens anda. Berättelsen om Kim, Ana-Maria, Petra, Melas och Pelle var ocensurerad. Det skulle inte vara någon tillrättalagd Bullen-dialog, det skulle vara på riktigt. Få, om ens hardcorefansen, kan berätta vad serien handlar om. S.p.u.n.g är sina karaktärer och känslor, inte sina intrig­er.

Den kom åt de där sättet att vara, som ungdomar är – någon slags livshungrig, naiv galenskap. Personifi­erad inte minst av karaktären Kim (Daniel Larsson) – en föräldra­övergiven slacker som är en tickande bomb av festande, sex och jargong. Men för vilken vännerna är allt.

I tio år tjatade fansen förgäves på SVT om att ge ut tv-serien på DVD. Den coola musiken satte stopp – rättigheterna blev för dyra. Nu finns plötsligt S.p.u.n.g både på SVT:s Öppet arkiv och i bokform publicerades manuset till den långfilm som aldrig blev av. Tonåringen i mig jublar av lycka.

Tre andra kultiga tv-serier

Livet kan börja (This life). Brittisk tv-serie från 1996.
Mitt så kallade liv (My so-called life). Amerikansk tv-serie från 1994.  
En förlorad värld (Brideshead revisited). Brittisk tv-serie från 1981.