SVAR: Tyvärr kan jag inte ge dig några specifika råd kring viktnedgång eller matrutiner utan att ha mer information, men jag kan ge några allmänna synpunkter och råd.

Vad gäller din vikt kan jag förstå att det känns ”lätt” att väga så lite som 55 kilo. Du har fått den erfarenheten och det kan ha skapat en tillfredsställelse du kan vilja ha tillbaka. Men ligger du runt 62 kilo handlar det inte om någon övervikt eller något hälsofarligt.

Däremot är ett fokus på att räkna några kilo, hit och dit mera hälsofarligt om man har en fullt normal vikt som du ju har. Kanske ska du ändra fokus till kroppens form och flexibilitet i stället?

Jag föreslår att du ser över hela din livssituation i stort och om du har något speciellt annat mål? Vad ska du egentligen uppnå med träningen?

Just nu bygger du inte upp kroppen utan håller en jämn nivå. Du skulle kunna periodisera och hitta mer flexibla träningar för att uppnå olika mål, som till exempel tävlingslopp. Du kan också sätta upp mål om vilket tillstånd du vill nå av träningen över tid. Blir du på dåligt humör av att vila en dag har träningen gått för långt.

Jag föreslår att du under sex veckor byter ut entimmespromenaderna fyra gånger i veckan och ersätter dessa med långsam träning. Exempelvis extremt lugnt i 30 minuter och 20 minuters töjningar (som thai chi och mindfulness).

Vid vila och åerhämtning sätts kroppens reparationssystem i gång, liksom återuppbyggnaden. Då gör du av med energi och formar kroppen till smidighet och flexibilitet.