Varje år delar Arla Foods ut fem statyetter till vinnarna i form av guldfärgade kor, och ett stipendium på 25 000 kronor. Syftet är att lyfta aktörer inom storkök, butik och restaurang. Gösta Rik är kökschef för Mumsiga Draken på Fornuddens skolkök i Tyresö utanför Stockholm. Han ser priset som ett erkännande.

– Det känns helt underbart. Sedan köket öppnade för två och ett halvt år sedan har alla vi i köket kämpat för att laga mat från grunden, hålla kvalitén och öppenheten. Det ska bli kul att träffa barnen i morgon.

Att bejaka barnens nyfikenhet är en av grundstenarna på Mumsiga Draken. Här görs allt från grunden, helt utan halvfabrikat, och barnen är välkomna att komma in i köket och titta ner i grytan. Gösta Rik berättar om när de en gång skulle återinföra skolmatsklassikern blodpudding.

­– Då hällde vi lite blod på en tallrik och plastade in den jättenoga. Sen lät vi barnen titta på blodet och frågade om de trodde att det kunde bli mat. Nää, sa de. Men det blev det. Och de åt!

När det ska tillagas lax köper de in hela laxar, så att barnen kan se att laxen har huvud och fenor.

– Det har varit en pedagogisk resa på alla sätt, säger Gösta Rik.

Att öppna dörren för barnen har varit en process, berättar Gösta Rik. Stödet har varit stort från barn och föräldrar.

– Lärarna har mer och mer stöttat oss och vi har en bra dialog. Det är en omvandling som kanske är lite svår att greppa. Men nu börjar vi bli en del av skolan.

Priset för Bästa Matglädjeförskola gick till Ängdala förskola i Höllviken.