Runt om i landet går nu förhandlingarna in i slutskedet. Och om allt går i lås kommer nya lönen i april. Det visar KA:s rundringning till 45 av Kommunals största sektioner och 12 av 13 avdelningar.

Ny lön gäller från första april enligt avtalet mellan Kommunal och arbetsgivarna SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. De senaste två åren har många arbetsgivare dröjt flera månader med att betala ut nya lönen. Men i år har det gått snabbare.

– För första gången på många år så är vi klara i tid, säger Annika Plym Olson, Kommunals sektion i Lund.

Men i Haninge, Karlstad och Solna får de anställda vänta tills i maj. I Nynäshamn kommer lönen först i juni.

Eftersom förhandlingarna är inne i ett slutskede har flertalet fackliga företrädare svårt att svara på exakt hur stort det totala lönepåslaget kan bli. Men många uppger att det varit svårt att få ut extra pengar.

– Det har varit tufft att förhandla i år, det var lättare ifjol, säger Anders Dahl, Kommunals sektion Centrum i Göteborg.

Enligt det centrala avtalet ska 550 kronor per heltidsanställd läggas i potten. Men på några håll lägger arbetsgivarna till pengar. I Malmö lägger Förskoleförvaltningen 50 kronor extra för varje barnskötare. Västfastigheter, som ägs av Västra Götalandsregionen, ger 736 kronor per medlem. Nybro har satsat 300 kronor extra per person på nio köksbiträden. Även i Härnösand har extra satsningar gjorts. Det gäller även Kungsholmen i Stockholm.

– Utfallet är förvånansvärt bra, säger Peter Olsson, Kommunal.

I Norrköping har en satsning gjorts på undersköterskor genom att andra yrkesgrupper avstått pengar.

Avtalet garanterar ingen löneökning.  Kommunals företräd­are krävde en individgaranti på 200 kronor för de landstingsanställda i Dalarna. Men fick nej. Enligt Kommunals Mona Månsson har facket tagit strid för omkring 15 medlemmar där landstinget först inte ville höja lönerna. Många av dem var lönebidragsanställda.

– Att man inte tycker att lönebidragare gör ett fullgott arbete gör mig både ledsen och förbannad, säger Mona Månsson.

Nya lönerna

Kommunals avtal med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting,  samt Pacta omfattar cirka 450 000 anställda i kommuner, landsting/regioner och kommunala bolag. Avtalet gäller från 1 april 2013 till 30 april 2016.
I år höjs lönerna i snitt med 550 kronor och nästa år med 600 kronor, räknat på heltid. Hos de flesta arbetsgivare läggs pengarna i en pott och fördelas individuellt.
Lägstalönen för den som fyllt 19 år och arbetar heltid är 17 600 kronor från 1 april.
Lägstalönen om krav ställs på yrkesförberedande gymnasieutbildning och ett års sammanlagd anställning i yrket är 19 520 kronor på heltid från 1 april.
För privatanställda gäller ett 60-tal olika avtal. Olika villkor gäller.