Det har väckt stor uppståndelse när Jimmie Åkesson under sin Sverigeturné besökt kommunala arbetsplatser.

Personal har protesterat och i vissa fall försökt hindra honom att komma in i lokalerna.

Sverigedemokraternas ledare ska under sin turné besöka ett 20–tal kommuner i landet. I morgon är det inplanerat besök på akutmottagningen på Skåne Universitetssjukhus och hos räddningstjänsten Syds Centrumstation i Malmö.

Vårdpersonalen har protesterat mot besöket och krävt en arbetsmiljöutredning. Räddningstjänstens personal har hotat att köra iväg med utryckningsfordonen för att slippa vara på plats när Jimmie Åkesson kommer till stationen.

Annelie Nordström stöder personalens protester helt och fullt.

– Jag är glad över att våra medlemmar kliver fram och tar en så tydlig ställning mot ett parti som så tydligt bedriver en politik som står i strid med vårt fackförbunds värderingar. På välfärdens arbetsplatser lever vi efter principen om alla människors lika värde. Sverigedemokraterna accepterar inte denna princip.

Många som arbetar inom välfärdssektorn har invandrarbakgrund och Annelie Nordström förstår om många också av den anledningen tycker att det är provocerande att Jimmie Åkesson kommer dit.

Ser du inga demokratiska problem med att vilja stoppa en folkvald person att besöka verksamhet som denne som politiker ytterst är ansvarig för?

– Om det ska vara möjligt för sverigedemokrater att besöka välfärdssektorn får det ske på ett sätt som inte gör att personal, brukare och patienter behöver utsättas för besöket.

Finns det inte arbetsrättsliga problem med att vägra närvara när arbetsgivaren bjudit in någon att besöka arbetsplatsen?

– Vi har diskuterat detta i Kommunals ledning och kommit fram till att om du blir beordrad att vara på din arbetsplats under ett besök av en sverigedemokrat, då är du skyldig att vara på arbetsplatsen. Men ingen kan tvinga dig att träffa sverigedemokraten. Det ingår inte i arbetsskyldigheten.

Sverigedemokraterna framställer sig gärna som offer där de förvägras samma demokratiska behandling som andra partier. Finns det inte risk för att de som protesterar med Kommunals stöd bekräftar denna bild med den uppmärksamhet som partiet gärna vill ha för detta i valrörelsen?

– Jag tror tvärtom. Sverigedemokraterna har levt i uppfattningen att de har blivit rumsrena. Men det visar alla protester att de inte har blivit. Och håll med om att vi hade önskat att någon hade klivit fram och protesterat när nazisterna på 30–talet i Tyskland växte fram. Det är bra att vi gör det i dag.

Du vill göra den kopplingen mellan nazisterna och Sverigedemokraterna?

– Det är ingen tvekan om att det finns en sådan koppling. Partiet har sina rötter i den nazistiska rörelsen. Därför är det rätt att protestera. Vi som fack och våra medlemmar måste ha rätt att stå upp för det som är vår grundläggande princip, alla människors lika värde.

Annelie Nordströms analys av de arbetsrättsliga konsekvenserna av protesterna mot Jimmie Åkesson får stöd av Dan Holke, jurist och chef för LO–TCO Rättskydd.

– Det är inte prövat i domstol. Men det sannolika är att du kan beordras att vara på arbetsplatsen. Däremot kan arbetsledningsrätten knappast innebära att du måste träffa och kopplas samman med en politiker som du starkt tar avstånd från. Det ingår inte i arbetsskyldigheten, säger Dan Holke.