I 16 år har jag varannan fredag döpt dokumentet livledare, med plats för åsikter på 2 498 tecken. 355 ledartexter och lika många Bard-bilder har det blivit, tillsammans med inledare, webbtyck, recensioner och en och annan nyhet. Lägg till runt 18 000 tweets och andra inspel, så förstår ni att det finns viss risk för abstinens.… Sammantaget har jag ansvarat för nästan 213 miljoner tidningar och mer än 11 miljarder (!) sidor med läsarupplevelser! Men nu är det dags att sätta punkt, säga hej och tack för mig!

Att vara chefredaktör och ansvarig utgivare för Kommunalarbetaren, tidning för Nordens största fackförbund, Kommunal, är fint. Så fint att jag varje gång jag tänkt tanken spruckit upp i ett stolt leende, oavsett hur humöret varit från början. Att få sitt drömjobb är stort. Men vardagen stavas ändå attestering, budget, it, löner, moms, planering, tryckeri- & postförhandlingar (där jag  insåg att ett öres prissänkning per ex på en tidning med en upplaga på 660 000 inte var att förakta). Fast också detta har känts meningsfullt. Målet har ju varit mesta möjliga tidning för pengarna till er!

Att vara med och ta fram tidningens första – och prisbelönta – hemsida 1999 var otroligt kul, liksom jobbet med tidningens nuvarande form, som gav plats och rum åt den stora bredd som kännetecknar KA – och utnämningen Årets Tidskrift 2007. Jag gläds åt reportrars Guldspadar och andra utmärkelser, liksom mottagandet av vår novellbok, med fantastiska texter av kommunalare. Men allra stoltast är jag över att ha lett en kompetent redaktion som varje dag, i smått som stort, levererat journalistisk kvalitet och läsarnytta. Det gör KA till en brett citerad och ansedd tidning och ni blir synliga i samhällsdebatten. Att vara utgivare i ett förbund som respekterar journalistisk integritet har varit en förutsättning för tidningens trovärdighet.

Av allt roligt och viktigt har ändå ledarskrivandet en särskild plats i hjärtat. Att samla argument om orättvisor och framgångar, föreslå förändringar och förbättringar, har känts lika avgörande och betydelsefullt varje gång. Men Kommunalarbetaren har funnits sen 1910. Det här är inte slutet utan början på en fortsättning! Sidan och tidningen hamnar i de allra bästa händer. Välkommen Susanna Lundell! Tack alla läsare, arga som glada. Ni har varit viktiga vänner på vägen!

PS. Magnus Bards skarpa bilder fortsätter förnöja er läsare på denna sida även i kommande nummer. DS