Kvinnorna rör sig ryckigt fram och tillbaka. De blickar uppåt, mot något vi inte ser. Ögonen lyser av hänförelse och livsglädje.

Har de en religiös uppenbarelse? Nej, de tränar volleyboll.

Optimisterna handlar om volleybollaget med samma namn i norska Hamar. Medlemmarna är kvinnor mellan 66 och 98 (!) år. Filmaren Gunhild Westhage Magnor har följt dem under förberedelserna inför en landskamp mot ett gäng svenska gubbar från Sollentuna. Laget ordnar med sponsorer, tar hjälp av elittränare och går över till att spela med högt nät på fullstor bana. Allt görs med stor seriositet, även om resultatet i matchen förstås saknar betydelse. Det viktiga är att hålla kroppen och knoppen igång och att ha roligt tillsammans.

Någon blir sjuk, någon annan måste lämna sitt hem. Optimisterna innehåller små korn av svärta, men är framför allt en må bra-dokumentär om att bejaka livet istället för att vänta in döden.  Mästaren i grenen är den 98-åriga ålderkvinnan Goro, som kämpar ner sin cancer med motiveringen att hon inte vill dö i den sjukdomen – ”det passer ikke meg”. En filmhjälte att komma ihåg – länge.