Araby Park Arena i Växjö invigdes 2011 och är avsedd för idrotts– och kulturevenemang. Sedan dess har det förekommit händelser som skapat otrygghet. Bland annat har en brand anlagts inne på en toalett, och för ett och ett halvt år sedan blev en anställd misshandlad utanför arenan.

Ett antal kameror har varit uppsatta utomhus sedan ett par år tillbaka. Vid fallet om misshandeln går det inte säga om kameraövervakningen direkt ledde till ett gripande, eftersom gärningsmannen var känd sedan innan, menar Växjö kulturnämnds ordförande Ulf Hedin (M).

– Men däremot så märkte man att klotter och skadegörelse på anläggningen minskade i och med kamerorna. Vi ser det som rimligt att säkra de arbetandes situation genom dem.

Om ansökan till länsstyrelsen blir godkänd hoppas kommunen att få sätta upp åtta kameror som övervakar arenan inomhus från klockan tio på morgonen till tio på kvällen. Varken Kommunals huvudskyddsombud Shlirim Sadikaj eller Ulf Hedin i kulturnämnden tror att kamerorna kommer att kränka personalens integritet.

– Nej, det finns ingen anledning att se vad kamerorna spelar in om inget har hänt. Det här ska självfallet vara ett stöd och inget annat. Jag har inte fått signaler om att det skulle vara kränkande, säger Ulf Hedin.

Om ett år kan en utvärdering om huruvida kamerorna gett önskat resultat göras.  

– Det är trygghet vi vill ha på arbetsplatsen. Om kamerorna bidrar till det får vi se, säger Shlirim Sadikaj.