Byggnads krävde ett avtal om att huvudentreprenörer ska ha ansvar för löner och villkor hos underentreprenörer. Arbetsgivarna, Sveriges Byggindustrier, sa nej. Byggnads hotade med strejk från och med klockan 06.00 den 1 april. Kommunal uttalade sitt stöd till Byggnads krav.

Kvällen innan strejken skulle bryta ut enades parterna om ett avtal om att byggarbetsgivarna bildar en fond som betalar ut lön och ersättningar till byggnadsarbetare som inte har fått betalt enligt kollektivavtal av sina arbetsgivare.

Detta förslag togs fram av medlarna, Kommunals förre avtalssekreterare Jan Sjölin, LO:s förre avtalssekreterare Erland Olauson och Jan–Peter Duker, Svenskt Näringslivs förre vice vd och avtalsansvarige.

Byggnads ser avtalet som en stor seger. Lenita Granlund instämmer i de positiva kommentarerna till avtalet.

– Detta är ett viktigt avtal och en jättestor framgång. Jag tror att det kommer att få stor betydelse för ordning och reda på hela arbetsmarknaden, säger hon.

Kravet om huvudentreprenörsansvar inom byggsektorn finns också med i ett EU–direktiv som snart ska antas, med möjlighet för medlemsländerna att nationellt införa detta ansvar också inom andra utsatta branscher, till exempel transporter och bärplockning.

Kommunal har inga planer på att kräva liknande avtal som det Byggnads har fått igenom.

– Det är inget vi har funderat på. I dagsläget nöjer vi oss med att gratulera Byggnads, säger Lenita Granlund.