När Halema förlorade sitt jobb på grund av arbetsbrist sökte hon sig till arbetsförmedlingen för att få hjälp med coachning och a-kassa. När coachen frågade vad Halema helst ville göra hämtade hon inspiration hemifrån.

– Jag har själv en dotter som är tolv år gammal och hon skissar hela tiden kläder. Varför inte göra något av det här och hjälpa dem nå sina drömmar? Jobbcoachen sa att det var en bra idé och sen började vi, berättar hon.

Hos UngtMode Botkyrka samlas ungdomar mellan 12 och 18 år för att använda sin kreativitet. Halema Dahie arbetar ideellt och får aktivitetsstöd från försäkringskassan, men hoppas på att en dag kunna ta ut en lön. Bidragen kommer huvudsakligen från Kreativa Fonden i Botkyrka och Stockholms Landsting. Sysalen på Karsby International School i Norsborg har de fått låna gratis. Sedan början av november förra året har tio tjejer samlats där och arbetat på varsitt klädesplagg.

– Vi vill hjälpa ungdomarna att arbeta på riktigt och få bra meriter. De ska kunna visa att de har jobbat och gjort någonting, säger Helama.