Övning 1: Fysisk konflikt

När två äldre slåss med varandra ska man ta hjälp av en kollega och närma sig varsin äldre bakifrån. Genom att lägga en hand framför ögonen överraskar man de som slåss. På bilden: Leah Tranholm, Mali Abbasi, Melody Poulsen och Bianca Strauss.

Sen kan man med hjälp av ”skålen” (se nedan) föra bort de äldre från varandra.

Leah Tranholm lägger handen för Melody Poulsens ögon och då ser hon inte längre den person hon slåss mot. Det kan ha en överraskande effekt.

 

Övning 2: Skålen

Leah Tranholm visar på Jeanne Isaksson hur man med hjälp av ”skålen” kan närma sig en äldre bakifrån och skydda sig själv från slag.

”Skålen” används för att avvärja eller dämpa slag. Så gör du: Forma handen som en skål med handflatan uppåt. ”Klistra” tummen mot handflatan. Gör en fördjupning i handflatan som en skål. Nu kan du lägga ”skålen” på armbågarna på en förvirrad äldre som du behöver hjälpa.

Verksamhetschefen Anni Sonderup för Sonja Olsen framför sig med hjälp av ”skålen”. Greppet ”skålen” kan ge en känsla av att vara omfamnad samtidigt som du som vårdare är i säkerhet. Den skyddar också dina tummar från att vridas ur led.

 

Övning 3: Täcke över armarna

När man måste byta blöja på en person som inte vill och kan bli aggressiv är det viktigt att skapa trygghet, enligt Leah Tranholm. Med hjälp av ett täcke kan man se till att den äldre inte fryser och man ska inte täcka mer än man behöver. Det är också bra att jobba i tysthet. Täcke över armarna gör man också för att den som vårdas inte ska kunna slå till den som byter av ren reflex, det kan ju vara känsligt när någon håller på med ens underliv. I sängen Svandis Gretarsdottir, Bianca Strauss ser på.

 

Övning 4: Distraktion

Det kan vara bra att avleda en aggressiv persons uppmärksamhet. Färgen gul är då bra.

– Många gånger vill de äldre inte själva vara så arga men de kan inte komma ur sitt beteende. Genom att distrahera dem kan man hjälpa dem att bryta känslan, säger Leah Tranholm.

Foto: Martin Lindeborg