Sebastian är en drömmare som jobbar på ett lager. Hemma tar han gärna på sig strumpbyxor och samlar minnen i en plåtlåda. En dag blir han kär i Andreas, som inte gillar killar, men tycker att Sebastian är så vacker att han nästan spyr. Det blir inte en okomplicerad kärlekshistoria.

– Jag ville göra en kärleksfilm som beskriver olika moment i att bli förälskad: både det fantastiska, bubblande och rädslan för att förlora sig själv och också lusten att förlora sig själv, säger Ester Martin Bergsmark.

– Jag ville gestalta erfarenheter av att vara kär och det är rakt, naket, ärligt, hårt, snuskigt och vackert.

Filmen är inspirerad av boken ”Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” av Eli Levén och manus har de skrivit tillsammans. Tidigare har de gjort filmen ”Pojktanten”.  I den poetiska filmen sitter Bergsmark och Levén i ett badkar och pratar öppet och nära om livet som pojktant, ett ord som Eli Levén hittade på som motstånd mot en begränsad värld med hon och han. Tidigare har de två haft ett förhållande, i dag är de nära vänner och bor i Berlin sedan två år tillbaka.

Det poetiska finns också i den här filmen men den förra var mer ”drömmig”, tycker Bergsmark. Båda filmerna skildrar personer i gränslandet mellan man och kvinna.

– Det handlar också om att hitta sina egna gränser, inte bara att upplösa gränser. Sebastian vill våga stå för sin femininitet. Och det är ju något som ofta förkastas i samhället.

Saga Becker, som spelar Sebastian, hade inte erfarenhet som skådespelare sedan tidigare.

– Vi letade jättelänge för jag ville ha en androgyn person. Saga lever som tjej men är född som kille. Det var väldigt viktigt att ha någon som hade erfarenhet av det.

”Nånting måste gå sönder” är en intim film, både vad gäller personernas känslor och nakna kroppar.

– Det nakna är att man kommer så nära dem, det handlar inte bara om kläderna. Det nakna är inte för att chocka utan jag vill visa sann jävla kärlek, säger Ester Martin Bergsmark.

Filmen visades första gången på Göteborgs filmfestival i januari och belönades då med Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kronor. 2009 fick Bergsmark en guldbagge för bästa dokumentär med ”Maggie vaknar på balkongen”.