För några veckor sedan attackerades människor av nazister när de var på väg hem från en demonstration den 8 mars i Malmö. Flera personer skadades och tillståndet för en av dem är mycket allvarlig. Dessa händelser får mig att tänka på hur stämningen var i den invandrartäta Stockholmsförorten Tensta där vi bodde när jag var 15 år.

På 90-talet skakades Sverige när människor misshandlades och mördades av rasister eller nazister. Vi fick inte gå ut på kvällarna för att våra föräldrar var rädda att lasermannen som sköt mot människor med mörkt hår skulle mörda oss. Jag minns så väl när jag på kvällarna tittade ut genom fönstret var det tomt på gatorna.
 
Det var ofattbart och skrämmande. Man förstod inte vad som höll på att hända med det land som förr var fritt, demokratiskt och tolerant.

Det yttersta försvaret mot den organiserade rasismen är ett fungerande rättsväsende och fungerande demokratiska system. Därför var det särskilt skrämmande att uppleva hur poliser och en fackföreningsman mördats. Alla vi som vill leva i ett demokratiskt samhälle står i skuld till poliserna Karlström och Borén och fackföreningsmannen Björn Söderberg. De försökte skydda oss andra mot det nazistiska våldet i tjänsten och av engagemang för samhället.

Vi måste fråga oss vad vi kan göra för att förhindra att nya människor dras till rasismen och nazismen.

För det första måste vi informera varje ung generation om vad de nazistiska och rasistiska ideologierna står för och vad de åstadkommit i historien.

För det andra får vi aldrig acceptera att arbetslösheten får stiga till de höga nivåer som är i dag. Ett arbete är den viktigaste källan till respekt både för sig själv och för varandra. Arbetslösheten urholkar samhället och demokratin. Därför hänger kampen för arbete åt alla intimt ihop med kampen för ett människovärdigt samhälle som är fritt från rasism.

Och för det tredje måste säkerhetspolisen granska de nazistiska organisationerna mycket hårdare. Det är inte acceptabelt att nazister lämnas i fred för att säkerhetspolisen är för upptagen med islamistiska- och vänsterextremister.

Ja

… till de tjänstemän som skyddar oss mot det rasistiska och nazistiska våldet, till varje pris.

Nej

… till rasism och nazism i vårt samhälle.