KA GRANSKAR: ”Man mår dåligt av Time Care”
(artikel från 2017)

 

Jag är 53 år och har ett eget liv, barnbarn och äldre föräldrar som behöver hjälp. Men jag vet aldrig i förväg hur jag ska arbeta – trots att jag har en fast anställning.

Jag kan inte bestämma att träffa någon på lunchen i morgon, när lunchen infaller vet jag först när jag kommer till jobbet på morgonen. Jag kan inte bestämma att jag ska gå en kurs på onsdagskvällar, för att vara säkert ledig måste jag ta semester några av onsdagarna.

Jag började arbeta inom kommunen 1978. Men problemen började först sedan Time care-systemet med fyra veckors perioder infördes inom hemtjänsten för två år sedan. När någon frågar: ”Kan du komma över i jul?” tvingas jag svara ”jag vet inte”. När någon frågar: ”Kommer du och hälsar på i sommar?” tvingas jag svara ”jag vet inte”. Det känns som att jag inte kan fullfölja mitt liv. Jobbet inkräktar på fritiden eftersom jag inte vet hur jag ska jobba längre fram. Jag upplever det väldigt jobbigt att bara ha vetskap om mitt liv fyra veckor framåt. Det är ett stort arbetsmiljöproblem.

Jag älskar mitt jobb, men jag vill kunna ha lite framförhållning.

Visst kan jag lägga in ett så kallat veto i Time care, en ”högre önskan” om att vara ledig en viss dag, men det finns ingen garanti för att jag får ledigt. Vi får ett schema som sträcker sig över fyra veckor. Jag lägger ner runt 20 minuter på att önska ett schema i Time care. Sedan lägger jag ca 20 minuter på diffarna som blir i systemet. Sedan sitter en person en hel dag och försöker få ihop personalens skilda önskemål med verksamhetens verklighet. Vi är 32 personer på min enhet och man behöver inte vara matematiker för att förstå att det blir många timmar som i stället skulle kunna användas till det arbete vi egentligen vill göra.

Ge mig ett fast schema som rullar över fyra veckor så att jag kan planera och ha ett liv utanför arbetet! Så jag vet om jag kan fira midsommar med vännerna i sommar och kan planera vilken dag i julhelgen jag kan ge barnbarnen deras julklappar.

När man inte vet hur man ska jobba har man ingen makt över sitt liv. Jag vill inte ha det så här längre och funderar på att söka mig härifrån. Och jag är inte ensam.

Susan Bengtsson