I framtiden kan man med hallucinatoriska droger vara precis den man vill vara, och göra det man helst vill – spelar det någon roll att det inte är verklighet, så länge man tror att det är det?

Prisbelönta The Congress är en filosofisk lek med verkligheter på flera plan än så: i blandningen av animation och spelfilm, och i rollistan, där Robin Wright spelar skådespelerskan Robin Wright.

Regissören Ari Folman skildrade sina minnen som israelisk soldat i sin förra film ”Waltz with Bashir”. Den nya filmen är så långt från dokumentär man kan komma, och därför självklart mycket annorlunda – men det finns också likheter i hur animationen används för att förmedla känslor och drömmar.

”The Congress” är vacker, fantasifull och absurd; det går inte att förutse nästa scen även om man till äventyrs skulle ha läst boken den baseras på (Den stora framtidskongressen: ur Ijon Tichys minnen” av Stanislaw Lem).