Alla har sin särskilda favorit ur Barbro Lindgrens rika produktion. Sedan hon debuterade 1965 har hon gett ut ett hundratal titlar och många av dem betraktas som klassiker i den svenska barnboksfloran. Eller i bokfloran överhuvudtaget, för Barbro Lindgren har i sina böcker lyckats fånga något som slår an hos läsare i alla åldrar.

Småbarnsböckerna om Max, ”Loranga, Masarin och Dartanjang”, Den vilda bebin och dagboksserien med Hemlig-böckerna, Sparvel-serien….

Barbro Lindgren får priset vid en ceremoni 2 juni 2014.

Hela motiveringen lyder:

”Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.”

Läs KA:s recensioner av några av böckerna i länk här intill.