– Det måste vara omtumlande att få de här anklagelserna och den uppmärksamheten, och jag kan bara ta emot den smärtan som ligger i vad den personen uttrycker och tycker att det är tråkigt och illa. Vi ska göra vårt bästa för att kunna komma vidare, säger Fred Nilsson, till P4 Västernorrland.

Det var i slutet av februari som de två anställda, båda medlemmar i Kommunal, blev avstängda från sitt jobb, i ett av Härnösands hemtjänstområden. Det hade framkommit uppgifter om att de på ett kränkande sätt hade fotograferat vårdtagare. Det dröjde bara ett par veckor innan polisen gick ut och förklarade att man inte hittat några bilder, och lade ner utredningen. Inte heller den interna utredningen bekräftade anklagelserna.

Kommunal kommer nu kräva någon form av plåster på såren från arbetsgivaren efter det inträffade.

– Vi ska träffa arbetsgivaren i nästa vecka, säger Anncatrin Ivansen, ombudsman i Kommunal Mellersta Norrland.

Vad kommer ni yrka på?

– Jag vill träffa de inblandade och prata med dem först. Så det vet jag inte ännu.

De båda är tillbaka på sina jobb. Men ursäkten från kommunledningen har suttit långt inne. Socialchefen i kommunen, Agneta Nordström, sade i en intervju med Radio Västernorrland att hon inte vill ta ordet ”rentvåddhet” i sin mun.

Men hon får kritik av kommunalrådet, som tycker att en ursäkt är på sin plats.

– Vi tror inte att de har gjort det här och vi välkomnar dem tillbaka. De är utomordentligt viktiga och nödvändiga medarbetare för oss. Att få säga de sakerna kan vara viktigt nog, att de känner sig välkomna och att vi känner förtroende för dem, om det är det som menas med upprättelse så tycker jag att det ska sägas tydligt, säger Fred Nilsson till P4 Västernorrland.