Menar du att det är fel att LO kräver ordning och reda på svensk arbetsmarknad också för invandrare?

– Vi ska inte blanda äpplen och päron. LO kräver att Lex Laval rivs upp och svenska kollektivavtal för utstationerad arbetskraft i Sverige. Men de är inte invandrare, de är här tillfälligt. För arbetskraft som flyttar hit för att arbeta vill vi ha ordning och reda men i stort sett påverkar de inte lönerna för svensk arbetskraft.

Varför kräver då LO mer reglerad arbetskraftsinvandring genom återinförande av arbetsmarknadsprövning för att bevilja arbetstillstånd, om det inte annars finns risk för att löneläget kan pressas nedåt för alla?

– Internationell forskning visar att arbetskraftsinvandring inte leder till lönedumpning. Det kan förekomma marginellt i vissa branscher. Därför vill vi återinföra arbetsmarknadsprövning och att erbjudna anställningsvillkor ska vara juridiskt bindande samt att svenska kollektivavtal ska gälla.

Den forskning ni hänvisar till i debattartikeln handlar om arbetsmarknaden i USA. Det är väl inte säkert att detta gäller också på svensk arbetsmarknad där villkoren är så mycket annorlunda?

– Nej, men i stort sett stämmer det också för Sverige. Debattartikeln jag var med och undertecknade, som privatperson, är gemensam för flera personer i nätverket ”Oss alla.” Det minskar utrymmet att få med alla nyanser av synen på lönedumpning som jag och LO står för. Ändå är det ett viktigt initiativ mot rasism och främlingsfientlighet.

Ni presenterar i debattartikeln forskning som avlivar 10 myter om invandring. Ska ni gå vidare med fler initiativ?

– Vi har diskuterat att göra något som riktar sig till ungdomar. Men inget är bestämt. Nu ska vi i första hand se till att sprida de forskningsrapporter vi hänvisar till. Det är viktigt att våga ta debatten för allas rätt till lika värde.

Fotnot: Debatten i DN Debatt kan du läsa här.