Bärplockarna har kämpat för att få betalt sedan tidigt i höstas, då en stor grupp väckte uppmärksamhet genom att slå läger utanför Kommunal i Umeå. I början av januari såg det ut som att de skulle lyckas, när ett avtal om förlikning undertecknades i en thailändsk domstol. Kort därefter svängde arbetsgivaren M Phoenix Enterprise och meddelade att företaget inte tänkte betala ut några pengar.

Nu rapporterar Sveriges Television att 150 av plockarna har pressats till att dra tillbaka sina krav på lön. För att ha råd med flygbiljetter och andra omkostnader inför resan till Sverige lånade de pengar av arbetsgivaren, med sin egen mark som säkerhet. Nu hotar M Phoenix Enterprise att ta marken ifrån dem om de inte ger upp sin kamp.

– Vi orkar inte kämpa längre. Ingen hjälper oss och stöttar oss. Vi har helt enkelt inget annat val än att gå med på företagets krav, säger bärplockaren Chaichana Lueca till SVT.