Flera medier rapporterar i dag om stora brister på Hälsans förskolor, en koncern med åtta förskolor i Stockholms och Uppsala län. Kritiken kommer från en granskning som SVTs Uppdrag granskning gjort och går bland annat ut på att barnen fått för lite mat och att personalen inte hunnit byta blöjor på en del av förskolorna. Kommunal presenterade i går en rapport om skillnader på fristående och kommunala förskolor i Sverige. Där ingår en granskning av ekonomin i de femton största förskolekoncernerna i landet, en av dem är Hälsans förskola.

– De finns med där men är inte en av de största, säger Ulrika Lorentzi utredare på Kommunal och en av författarna till rapporten.

Rapporten Skilda världar visar att det är lönsamt att driva förskola idag. Kommunerna i Sverige köpte 2010 förskoleverksamhet för 10,8 miljarder kronor från privata utförare och Kommunals granskning visade att den genomsnittliga avkastningen för de femton företagen var över tio procent 2012. Snittet för alla företag i näringslivet låg samma år på åtta procent. Hälsans förskola har under de senaste åren redovisat vinster på mellan 2 – 3 miljoner kronor.

– Men de har inte delat ut några pengar i vinstudelning till sina ägare istället har de använt vinsten till att expandera, säger Ulrika Lorentzi.

Sedan starten 2007 har Hälsans förskola gått från att driva en förskola i Rinkeby till åtta i olika kommuner. Att utvidga till en stor verksamhet som man sedan kan sälja och göra vinst på vid försäljningen är en metod som många företagare inom välfärdsektorn använt sig av för att tjäna pengar.

– Jag vet inte om det är deras mål, men vi har sett flera exempel på företag som expanderat och sedan sålts, säger Ulrika Lorentzi.

 Enligt Uppdrag Granskning har maten på Hälsans förskola kostat nio kronor per barn och dag. Det har inte räckt menar både föräldrar och personal. Men att spara pengar på mat är ovanligt i privata förskolor menar Ulrika Lorentzi.

– Det är en förhållandevis liten kostnad. Vi tror att de flesta fristående förskolor spar pengar på visstidspersonal istället. Det handlar om större summor. Men det är svårt att säga eftersom det inte finns offentliga uppgifter om saker som matkostnader och personaltäthet för varje förskola, säger hon.

I rapporten kan man också genom en enkäter genomförda med personal och föräldrar visa att många fristående förskolor inte tar emot barn som behöver extra resurser. Barn som kommunala förskolor alltid tar emot trots att man sälla får extra pengar för det.

– De kommunala förskolorna tar ett bredare ansvar men får samma ersättning. Det är delvis på det som de privata förskolorna kan göra vinst.

Är du förvånad över kritiken mot Hälsans förskola?

– På sätt och vis. De borde förstå att det finns människor som har ögonen på dem. Men det här är också en känga mot dem som säger att föräldrar säger upp sin plats om verksamheten är dålig. Det är svårt att få en förskoleplats i dag och då är det svårt att säga upp en plats man fått.

Hälsans förskolas ledning har kommenterat kritiken i en debattartikel i Dagens samhälle. De kallar kritiken för svartmålning, men menar att de har haft problem i verksamheten som de nu rättat till.

Uppdrag Granskning sänds i kväll klockan 20.00 på SVT1.