Byggnads kämpar för att få igenom ett huvudentreprenörsansvar, det vill säga att huvudentreprenören vid ett bygge ska ansvara för att mindre företag som anlitas följer lagen och garanterar schyssta villkor. Arbetsgivarna i Sveriges byggindustrier motsätter sig det kravet. Parterna har förhandlat i ett år utan att komma överens.

För att sätta press på arbetsgivarna varslar Byggnads nu om strejk för 1 400 medlemmar på omkring 40 arbetsplatser. Strejken inleds den 1 april, om inte parterna enats innan dess.

– Byggnads agerar i en verklighet av många oseriösa företag bland underentreprenörerna som till exempel ofta går i konkurs och sedan inte betalar ut löner. Vi ser även i Kommunal liknande problem. Det är inte hållbart, säger Annelie Nordström i ett pressmeddelande.

6F – fackförbund i samverkan, står också bakom Byggnads i kravet på huvudentreprenörsansvar.