Idén kom till henne en vanlig dag för några år sedan, när hon följde sina barn till skolan. Mittemot skolan ligger kyrkogården.

– Jag såg en tjej som gick och arbetade med rabatterna där. Då kände jag ”det är ju det jag vill göra”, säger Marita Blomquist Svensson.

Det tog några år innan hon gjorde verklighet av idén. 2010 tog hon tjänstledigt och började på yrkeshögskolan. I ett och ett halvt år lärde hon sig både hur man sköter en park och hur man blir en bra arbetsledare.

Det kändes ovant att plugga igen efter så lång tid, men hon tyckte om det.

– Man växte väldigt mycket när man läste. Man fick skriva rapporter och hålla seminarier. Jag lärde mig att prata inför andra, som jag inte tidigare vågat, säger Marita.

Hon tog inget studielån – tack vare maken Rogers lön gick det ändå.

– Vi kunde inte handla något extra, men det går bra en tid. Hade jag varit ensam hade jag förstås varit tvungen att ta lån, säger Marita.

Efter utbildningen blev hon säsongsanställd på Götene kyrkogård. Första säsongen kunde hon vara tjänstledig från förskolan. Men till andra säsongen fick hon inte mer tjänstledigt, utan måste välja.

Det var inte så svårt att skiljas från barnskötaryrket. Hon trivdes bra med det i början, men under de mer än 20 år hon jobbade hade yrket förändrats: Det blev fler barn, mer stress – ett ansvar som ibland kändes svårt att orka med.

Det svåra var att lämna tryggheten i en fast anställning. Som säsongsanställd är man utan jobb på vintern, och får klara sig på a-kassa. Nu längtar Marita efter den 31 mars, när säsongen börjar och hon får jobba igen.

– Ekonomiskt funkar det tack vare att jag har en man som arbetar. Jag vet inte om jag har möjlighet att få åretruntjobb. Jag hoppas. Jag trivs så jättebra, säger Marita.

En av fördelarna med det nya yrket är att hon får skapa med blommor och andra växter. Götene kyrkogård är mer än gravar och gräs, den är som en park med träd, häckar och flera genomtänkta perennrabatter.

– Och jag trivs med att få vara ute åtta timmar om dygnet. Jag arbetar med kroppen och känner att jag blir starkare. Jag började träna i och med det här också. Jag fick lusten till det, för man behöver det för att orka, säger Marita.

ID. Marita Blomquist Svensson

Ålder: 44 år.
Bor: Götene.
Familj: Man och två barn, 14 och 17 år.
Utbildningar: Yrkehögskoleutbildningen ”Arbetsledare för kyrkogårdar och parker” vid Uddetorps gymnasium i Skara. Är också utbildad undersköterska och barnskötare.