Vid en presskonferens presenterade Erich Foglar, LO:s ordförande Karl–Petter Thorwaldsson och generalsekreteraren i Portugals LO, Carlos Silva ett gemensamt budskap från löntagare i norra, södra och centrala Europa; Social dumping och nedskärningar är fel.

– EU måste byta spår. Vi har rekordhög arbetslöshet och rekordlåg tillväxt. Målet 2010 var att på 10 år ta 20 miljoner människor ur fattigdom i EU: Sedan dess har vi fått 6 miljoner fler fattiga, 26 miljoner är arbetslösa, sa Erich Foglar.

Karl–Petter Thorwaldsson upprepade kravet om ett socialt protokoll i EU–fördraget för att stoppa social dumping där utländsk arbetskraft jobbar till sämre lön och villkor än vad värdlandets lagar och kollektivavtal tillåter för sin egen arbetskraft.

– Socialdemokraterna i Sverige har lovat att inte godkänna framtida ändringar av fördraget om inte ett socialt protokoll finns med. I Österrike och Tyskland finns krav om ett socialt protokoll med i regeringsplattformarna för de koalitionsregeringar som Socialdemokraterna ingår i där. Så det går framåt, säger han.

Karl–Petter Thorwaldsson tror att EU har ett socialt protokoll om fem år.

– Då ska vi samlas i Bryssel och fira med champagne, säger han.

Karl–Petter Thorwaldsson menar att det är nödvändigt att stoppa social dumping för att bekämpa främlingsfientligheten i Europa.

Carlos Silva beskrev hur EU:s krav på besparingar förvärrar krisen i Portugal

 – Och vi pressas till fler nedskärningar och att avskaffa anställningstryggheten så att det ska bli lättare att sparka ännu fler, fortsatte han.

När det fackliga toppmötet senare inleddes sa Europafackets generalsekreterare, Bernadette Ségol, att den investeringsplan Europafacket presenterat skulle ge 11 miljoner nya jobb. Planen går ut på att varje medlemsland under tio år varje år satsar två procent av sin BNP till investeringar för nya jobb.

Som ett led i detta krav har Karl–Petter Thorwaldsson föreslagit att det investeras drygt 70 miljarder på nya jobb i Sverige.

– Vi har stöd för kravet från ekonomerna men tyvärr inte från något politiskt parti, säger han.

Veronica Nilsson, som sitter i Europafackets ledning som konfederal sekreterare, tycker att Europaparlamentet är bästa vägen för facken att påverka besluten i EU.

– Vi har många vänner i EU–parlamentet som stöder våra krav. Och tack vare EU–parlamentet fick vi ett direktiv om upphandling som ställer krav om kollektivavtal. Det visar hur viktigt EU–valet är för oss, säger hon.

Men alla i Europafacket har inte samma förhoppning på EU–valet. I Grekland finns inget förtroende för EU:s krispolitik berättar Yannis Panagopoulos, ordförande i grekiska fackliga centralorganisationen GSEE.

– I vårt land har en fjärdedel av vår välfärd försvunnit på grund av EU:s krav. Inget annat land har utsatts för en sådan social katastrof i fredstid, säger han.