Rubrikerna är vanliga i tidningar och andra medier: ”Guldläge att förhandla ned boräntan!”, ”Har du råd att inte förhandla ned räntan?” ”Så här prutar du räntan hos banken!”

Men de som verkligen är förhandlingsproffs när man väl sitter där hos sin bank och hoppas på lägre bolån, är ju banktjänstemännen själva. De kan kanske tänka sig att ge dig några hundradels procents lägre boränta, men då ser de gärna att du tecknar dig för någon ytterligare tjänst hos banken. Ett sparkonto, en hemförsäkring eller kanske ett pensionsspar­ande?

Det kallas för ”paketering” och är ett vanligt sätt för bank­erna att få kunder att binda upp sig och betala avgifter för tjänster som man annars inte hade köpt. Det är som när expediten på McDonalds frågar om du kanske också vill ha pommes frites till hamburg­aren, bara att de här pommes friten riskerar att bli bra mycket dyrare.

Vissa långivare kräver till och med att man tecknar sig för andra tjänster för att över huvud taget få låna pengar.

Susanne Johansson är jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, en oberoende instans dit konsumenter kan vända sig när de har åsikter och frågor om hur bankerna agerar. Hon säger:

– Problemet uppstår om kunden inte jämför. Om du får ett erbjudande om att få lägre boränta mot att du också öppnar nån produkt, så är det ett problem om kunden inte jämför priserna på den där andra produkten. Det kanske är en mycket sämre produkt än vad du hade fått hos bank X.

Men nu föreslår regeringen alltså att ”paketering” ska förbjudas.

”Ett sådant beteende minskar konkurrensen och låser upp konsumenten på ett oacceptabelt sätt. Det kommer alltså att bli förbjudet med de nya reglerna”, skrev finansmarknadsminister Peter Norman och justitieminister Beatrice Ask i en debattartikel i Dagens Industri nyligen.

Ministrarna skriver också att de vill införa en rätt till sju dag­ars betänketid för att kunden ska kunna jämföra olika långivares bolåneerbjudanden. Som det ser ut i dag tecknar man oftast lånet vid sittande bord, utan speciell ånger- eller betänketid.

En tilläggstjänst som har blivit allt vanligare är att bankerna vill att man skriver upp sig för deras egen hemförsäkring. Här är det viktigt att man som kommunalare hajar till lite extra.

I medlemsavgiften till Kommunal ingår nämligen redan hemförsäkring och dessutom en försäkring mot olycksfall och skador på fritiden. Risken finns alltså att man i onödan blir dubbelt försäkrad.

Paketering

När banken ger billigare bolån mot att du tecknar dig för en tilläggstjänst hos banken kallas det paketering.
Vanliga tilläggstjänster är sparkonto, pensionsförsäkring, fonder och hemförsäkring. Det kan kallas för att man blir ”förmånskund” eller ”nyckelkund”.
www.folksam.se/kommunal kan du se vad som redan ingår i din försäkring som kommunalare.