Bengt Sörlin är oppositionsråd i Sollefteå kommun, fullmäktigeledamot i Landstinget Västernorrland och ordförande i direktionen för den lokala kollektivtrafikmyndigheten. Han gillar också att diskutera politik på Facebook. ”Visa vad du tycker gör som 10.000 tals andra lämna Lo förbunden”, skrev han i ett inlägg tidigare i veckan.

– Det är ju helt makalöst att när 30 procent av medlemmarna borde vara blå så driver LO en ren kampanj mot allianspartierna, säger han till den lokala nyhetssajten Allehanda.se.

Bengt Sörlin har fått hård kritik från flera lokala socialdemokrater, som påpekar att han är politisk företrädare för arbetsgivare med många anställda som är med i facket. Ledande moderater i Västernorrland tar också avstånd från inlägget.

– Vi har åsiktsfrihet, men att som ledande politiker uppmana till att lämna facket tycker jag är olämpligt. Den svenska modellen tycker jag är bra med starka fack och arbetsgivare. Det ska vi värna, säger landstingsstyrelsens ordförande Per Wahlberg (M) till Allehanda.se.