Kim Jin-suk född 1960 växte upp i fattigdom på en sydkoreansk ö. Hon blev den första kvinnliga svetsaren vid stadens skeppsvarv. Den 6 januari 2011 klättrade hon upp i en kran för att protestera mot orättfärdiga avskedanden. Där blev hon kvar en iskall vinter, en stekhet sommar, i monsunregn och rasande tyfon. Efter 309 dagar i luften vann hon över företaget och klättrade ner från kranen.

Den nya folkhjälten och 100 andra gör denna bok till en fantastisk upplyftande upplevelse, trots det hårda och grymma öde som drabbar merparten av de personer som valts ut. De får oftast betala ett högt pris för sin kamp för förföljda och mot förtryck. Men deras minne lever vidare och fortsätter att växa.

De båda författarna skriver i förordet om de gemensamma dragen för personerna de valt ut, ett speciellt handlingsmönster: ”Det handlade om en förmåga till inlevelse, att sätta sig in i andras situation.” Handlingen i sig var oftast spontan, ”om beslut att ingripa som fattades under ett ögonblick.” Det hade inget att göra med ideologi eller religion.

Varje berättelse är kort och uttrycksfull, full av spänning, dramatik och kamp. En ypperlig bok för samtal om mod och tolerans, i bokklubbar, studiecirklar, skolklasser, eller som utgångspunkt för en inre dialog med dig själv.