Det här behöver du:

Kycklingspett
1 pressad vitlöksklyfta
½ msk riven färsk ingefära
3 msk olivolja
1 msk sesamolja
2 tsk kinesisk sojasås
Ca 2 tsk örtsalt
600 g kycklingfilé + spett

Sås
1 vitlöksklyfta
1/3 röd liten chili
1 dl rostade jordnötter
½-1 burk kokosmjölk
½-1 tsk curry
1 tsk honung
½ pressad lime
1 tsk kinesisk sojasås

Tillbehör
2-3 dl vildris
1 liten bukett romanesco

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader. Blanda pressad vitlök, riven ingefära, olivolja, sesamolja, sojasås och örtsalt till en marinad. Skär kycklingen i bitar och lägg i marinaden ca 10 min.
  • Mixa vitlöksklyftan med chili, rostade jordnötter, kokosmjölk, curry, honung, pressad lime och soja till en grynig sås. Späd den med mer kokosmjölk om du vill ha den tunnare. Koka riset.
  • Ansa och dela romanesco och stick ner i riset de sista 10 minuterna av koktiden.
  • Sätt kycklingbitarna på spett och stek på plåt i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, använd gärna bakplåtspapper.

Recept: Karin Hedlund

Fotnot: Karin Hedlunds kokbok innehåller recept både för förskolan och hemmet. Detta recept vänder sig inte till förskolan eftersom det innehåller nötter. Tar man bort jordnötssåsen går det bra att servera den även i förskolan/skolan.