I går presenterade förskoleminister Maria Arnholm (Fp) regeringens satsning på förskolan inför vårbudgeten. Sammanlagt 650 miljoner kronor ska satsas på utbildning och minskade barngrupper under åren 2015-2018. 125 miljoner kronor om året i tre års tid öronmärks till att få ner storleken på barngrupperna. KA:s beräkningar visar att det är 259 kronor per förskolebarn och år. Det räcker till att anställa 1,1 förskollärare per kommun i landet eller 1,3 barnskötare.

Eva-Lena Arefjäll är utredare på Sveriges kommuner och landsting och är specialiserad på förskolan. Hon har varit med om många satsningar och för henne är det ingen överraskning att den här satsningen inte räcker till mer.
– Just när man hör nyheten så låter det som mycket pengar men 125 miljoner kronor om året blir inte mycket om man sätter det i perspektiv. Förskolan kostar 60 miljarder om året, 125 miljoner kronor är inte mycket i relation till det.

Vad kan en sådan här summa innebära i verksamheten?
– Vad det innebär som satsning kan jag inte uttala mig om.

I förslaget ingår också en satsning på utbildning, bland annat fler utbildningsplatser för förskollärare, och stärkt kvalitetskontroll.

Beräkningarna utgår från statistik från SCB, Skolverket och Skatteverket